Argentiinalainen viini maistuu yhä useammalle

Argentiinan Malbec-lajkkeella on jo vankka jalansija maailmalla, mutta laatuviinien suhteen maalla on vielä paljon kehitettävää, viinintuottajat arvioivat.

Ulkomaat
Mika Kanerva

Argentiina on onnistunut kehittämään maailmanluokan viiniteollisuuden, mutta maan viinintuottajilla on vielä tehtävää laadun kohentamisessa.

Argentiinan satavuotisen viinituotannon sydän on maan länsiosassa Mendozan alueella. Mendozan viinintuotannon volyymi on kasvanut harppauksin kahden viime vuosikymmenen aikana. Erityisesti Malbec-rypälelajikkeeseen pohjaavat punaviinit keräävät kehuja ympäri maailmaa.

- Meillä on vielä pitkä matka edessämme, ja varsinkin kalleimpien viinien kanssa meillä on kiinniotettavaa. Malbecin kanssa meillä kuitenkin on jalansijaa, viinitilan omistaja Martin Castro kertoo.

Vaikka kirittävää on, on Argentiina päässyt pitkälle viime vuosikymmeninä. Maasta on tullut maailman viidenneksi suurin viinintuottaja, kertoo Kansainvälinen viinijärjestö OIV. Lisäksi Argentiina on maailman yhdeksänneksi suurin viininviejä ja viinin suuri kotimainen kuluttaja, kertoo argentiinalainen viinijärjestö OVA.

Mendoza on houkutellut myös ulkomaista pääomaa – alueelle ovat sijoittaneet esimerkiksi Ranskan Pernod Ricard, Chilen Trivento ja Portugalin Finca Flichmann.

Viime vuonna Argentiinan viininvienti oli 365 miljoonaa litraa, mikä on 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Maan viime vuoden viininvienti oli arvoltaan 920 miljoonaa dollaria, OIV:n luvut kertoivat. Suurimpia markkinoita olivat Yhdysvallat, Kanada ja Venäjä.

- Meillä on vielä tehtävää – on olemassa maita kuten Ranska, jolla on 400 vuotta historiaa ja joka voi tehdä sekä isoja volyymeja että kalleimpia viinejä ja arvokkaita vuosikertoja, Mendozassa viiniä viljelevä Castro toteaa.

Mendoza on viidenneksi asutuin maakunta Argentiinassa, mutta se tuottaa 70 prosenttia maan viineistä.

Lähteet: AFP