1. yle.fi
  2. Uutiset

Onko sinulla kokemuksia ulkomailla sairastumisesta?

Suomessa tavataan kasvavassa määrin matkailijoiden mukana leviävää antibiooteille vastustuskykyistä ESBL-bakteeria. Sitä on löydetty lapsilta, vanhuksilta ja raskaana olevilta naisilta. Thaimaassa 70 prosenttia väestöstä on ESBL:n kantajia. Kun suunnittelet lomamatkaa, millä tavoin huomioit kohteen riskejä terveyden kannalta? Minkälaisia etukäteistoimia näet tarpeelliseksi tehdä, kun matkustat Euroopan ulkopuolelle?

Osallistu
Thaimaalainen ranta on täynnä aurinkotuoleja ja -varjoja.
Yongyot Pruksarak / EPA

ESBL-kirjainyhdistelmä tarkoittaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Pelottavatko nämä uudenlaiset antibiooteille vastuskykyiset bakteerit ylipäänsä?

Thaimaassa ja Intiassa valmistetaan suurin osa maailman lääkkeistä. Antibiooteilla lääkitään myös eläimiä. Vesistöön valuu valtavia määriä antibioottien jäämiä ja esim. Thaimaassa vedestä on mitattu pitoisuuksia, jotka ovat samoja kuin antibioottikuurilla olevalla ihmisellä. Onko mielestäsi tälle asialle tehtävissä mitään?

Viime vuonna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä löytyi yli tuhat ESBL-bakteerin kantajaa. Tartunta ei aiheuta välttämättä oireita, mutta tartunta vaikeuttaa tavallisten tulehdusten hoitoa. Jos lähipiirissäsi on jouduttu tekemisiin ESBL:n kanssa, millaisia kokemukset ovat olleet?

Lue seuraavaksi