Korvikekahvi maistui pula-ajan kahvilassa

Ravintolapäiväksi pystytetty pula-ajan kahvila tarjoili kävijöille korviketta ja pula-ajan aineksilla valmistettua pullaa ja voileipää.

Kotimaa
Korvikekahvia sekä vaatimattomista aineksista valmistettua pullaa ja voileipää.
Korvikekahvia sekä vaatimattomista aineksista valmistettua pullaa ja voileipää.Yle

Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingin Kaapelitehtaalla oli tänään Ravintolapäivänä mahdollista piipahtaa pula-ajan kahvilassa. Korvikekahvin maistajilta tuli myönteisiä kommentteja.

- Melkein yhtä hyvää kuin espresso! Huomattavasti vahvempaa kuin tämä ruskea vesi, mitä nykyään tarjotaan, Mari Seppälä toteaa.

- Maistuu ihan samalta kuin tavallinenkin kahvi. Jos ei tietäisi, niin ei kyllä huomaisi eroa, Jani Ruotsalainen tuumii.

Hotelli- ja ravintolamuseon korvikkeessa oli viidesosa oikeaa kahvia ja loput juurikasvi sikuria. Pula-aikana korvikekahvin valmistuksessa käytettiin myös esimerkiksi voikukanjuurta ja herneitä. Vastikkeessa oikeaa kahvia ei ollut lainkaan, vaan se oli valmistettu kokonaan muista aineksista.

Melkein yhtä hyvää kuin espresso!

Mari Seppälä

Pula-ajan kahvilassa oli tänään tarjolla myös pullaa, jonka leipomiseen oli käytetty tavallista vähemmän voita ja sokeria. Museolehtori Merja Nummi Hotelli- ja ravintolamuseosta kertoo, että tyypillisiä tarjoiluja pula-aikana olivat myös korvikevoilla voidellut leivät.

- Voi on tehty niin, että siinä on perunaa ja maitoa. Siihen on lisätty juustoa ja kalaa. On ollut tyypillistä, että näin on siihen aikaan tehty, Merja Nummi sanoo.

Kahviloissa käytiin pula-ajasta huolimatta

Elintarvikkeiden säännöstely oli tiukimmillaan 1940-luvun alun sotavuosina, mutta osa tuotteista oli säännöstelyn alla paljon pidempään. Säännöstely alkoi heti sodan käynnistyttyä vuonna 1939, kertoo museolehtori Merja Nummi.

- Sokeri ja kahvi olivat ensimmäisiä, jotka menivät säännöstelyyn. Ne olivat myös viimeisiä, jotka vuonna 1954 päättivät säännöstelyn, Merja Nummi sanoo.

Myös mustan pörssin kauppa oli hyvin yleistä, ja säännöstelyä kierrettiin. Pula-aikana elintarvikkeiden valikoima oli niukka, mutta kahviloita ja ravintoloita oli silti toiminnassa.

- Ravintolassa käyminen, irtautuminen arjesta, tuli aika suosituksikin. Kahvila- ja ravintolatoimintaa on pyöritetty niillä resursseilla, mitä on ollut saatavilla sinä aikana, Merja Nummi kertoo.