FT: Kolmannes briteistä haluaa pysyä EU-kansalaisina

Pääministeri on lupaillut kansanäänestystä EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat vaalit kahden vuoden kuluttua. Pääministeri Cameron haluaa neuvotella Britannian jäsenehdot uusiksi.

talous

Yksi kolmesta britistä haluaa Britannian pysyvän Euroopan unionin jäsenenä, kirjoittaa brittilehti Financial Times. Lehden teettämään kyselyyn vastanneilta kysyttiin, äänestäisivätkö he kyllä vai ei, jos kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä järjestettäisiin huomenna. Kyselyyn vastanneista 50 prosenttia äänestäisi EU:sta eroamisen puolesta, 33 prosenttia kannattaa unionissa pysymistä ja 17 prosenttia ei antaisi kumpaakaan ääntä.

Britannian pääministeri David Cameron on vastustanut kansanäänestyksen järjestämistä. Hän taipui viime kuussa lupaamaan kansanäänestyksen vuoden 2017 loppuun mennessä, jos konservatiivit voittavat vuoden 2015 vaalit.

Jos äänestys järjestetään, se on ensimmäinen koskien Britannian eurosuhteita, sitten vuoden 1975. Silloin pääministeri, työväenpuolueen Harold Wilson toi kansanäänestykseen Britannian EEC-jäsenyyden.

Cameronin liittolaisia huolestuttaa Britannian mahdollinen ero EU:sta. Cameron puolestaan uskoo, että hän pystyy vakuuttamaan britit EU-jäsenyyden eduista, jos hän vain voi neuvotella Britannian jäsenyysehdot nykyistä paremmiksi. Kyselyyn vastanneet eroa haluavat sen sijaan vakuuttavat varmuuttaan: 41 prosenttia eron puolesta äänestävistä sanoo, etteivät he missään nimessä muuttaisi mieltään jäsenyydestä, vaikka Britannia saisi neuvoteltua uudet ehdot EU-jäsenyydelleen.

Tutkimusyhtiö Harris Interactive toteutti lehden teettämän kyselyn. Siihen vastasi runsaat 2 100 brittiä tammi-helmikuun vaihteessa.