1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ääribuddhalaiset vaativat halal-boikottia Sri Lankassa

Uskonnolliset jännitteet ovat kasvaneet maassa viime aikoina. Noin kymmenes maan asukkaista on muslimeja.

Sri Lankassa tuhannet ääribuddhalaiset ovat osoittaneet mieltään muslimien käyttämän halal-lihan boikotoimiseksi. Mielenosoittajat kerääntyivät syrjäiseen lähiöön maan pääkaupungissa Colombossa. Uusi kovan linjan sinhalilainen buddhistiryhmä Bodu Bala Sena on myös vaatinut ulkomaalaisten uskonnollista sanomaa levittävien ihmisten lähtemistä maasta kuukauden kuluessa. Uskonnolliset jännitteet ovat kasvaneet Sri Lankassa viime aikoina. Maassa on tehty useita iskuja sekä moskeijoita, muslimien omistamia yrityksiä että kristillisiä kirkkoja ja papistoa vastaan. Bodu Bala Sena on kieltänyt olevansa iskujen takana.

Bodu Bala Senan johtajat vaativat kauppoja poistamaan halal-tuotteet valikoimastaan huhtikuuhun mennessä. Ryhmän johtaja Galaboda Aththe Gnanasara sanoi äärikristittyjen ja -muslimien uhkaavan buddhalaisia ja satojen munkkien olevan valmiita taistelemaan buddhalaisia äärikristittyjä ja -muslimeita vastaan.

- Maamme on sinhalilainen, ja me olemme sen epävirallinen poliisi, hän sanoi.

Sri Lankan 20-miljoonaisesta väestöstä kolme neljäsosaa on buddhalais-sinhalilaisia. Muslimeja on noin 10 prosenttia, ja heillä on yleensä ollut hyvät suhteet maan buddhalais-sinhalilaiseen enemmistöön.