Säästöpolitiikka puree maailman asehankintoihin

Talouden taantuma sekä Afganistanin ja Irakin operaatioiden pieneneminen ovat saaneet asemyynnin laskuun ensimmäisen kerran sitten 90-luvun.

Ulkomaat

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti laski vuonna 2011 ensimmäisen kerran sitten 1990-luvun puolivälin, kertoo Tukholmassa toimiva rauhantutkimuslaitos Sipri. Laskun taustalla on talouden taantuma sekä Afganistanin ja Irakin sotatoimien hankintojen vähennykset.

Aseita myytiin 2011 410 miljardilla dollarilla eli runsaalla 306 miljardilla eurolla. Summa on viisi prosenttia pienempi verrattuna vuoteen 2010, Sipri laskee. Se on kerännyt tietoja vuodesta 1989. Laitoksen lukuihin eivät sisälly tiedot Kiinasta, sillä luvut puuttuvat sen osalta.

- Säästöpolitiikka, suunnitellut ja jo toteutetut puolustusmenojen leikkaukset vaikuttavat aseiden myyntiin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, Sipri kertoo lausunnossaan.

Merkitystä oli myös Libyan pakotteilla, jotka rajoittivat aseiden vientiä maahan. 90-luvulla myynnin vähenemiseen vaikutti muun muassa kylmän sodan päättyminen.

Siprin tutkimista asevalmistajista runsaat 70 on yhdysvaltalaisia tai eurooppalaisia. Yhdysvaltalainen Lockheed Martin oli edelleen suurin.

Sipri on riippumaton tutkimuslaitos, jokaa tutkii kansainvälistä turvallisuutta, asevarustelua ja aseidenriisuntaa.

Lähteet: Reuters