1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hondurasissa maakiistat johtaneet kymmenien viljelijöiden tappoihin

Hondurasin pohjoisosassa jo 90 maanviljelijää on tapettu viimeisten kolmen vuoden aikana viljelijöiden ja suurmaanomistajien välisissä kiistoissa.

Ulkomaat

Hondurasissa jännitteet maanviljelijöiden ja suurmaanomistajien välillä ovat johtaneet jälleen yhden maanviljelijän tappoon. 55-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi Aguanin laaksossa maan pohjoisosassa, paikallinen maanviljelijöiden liitto uutisoi.

Aguanissa yli 90 ihmistä on tapettu viimeisten kolmen vuoden aikana. Vuonna 2009 maatilojen työntekijät alkoivat vallata laittomasti suurmaanomistajien alueita, joilla oli alettu viljellä öljypalmua. Maanomistajat ovat palkanneet vartijoita suojelemaan tilojaan.

Maattomien viljelijöiden mukaan hallitus lupasi alueet heille 1980 tehdyssä maareformissa. 1990-luvun alussa tilanne mutkistui entisestään, kun viljelijöille taattiin lailla lupa myydä tonttinsa, minkä moni tekikin. Suurmaanomistajat ovat sittemmin muuttaneet laajoja alueta öljypalmun viljelyyn palmuöljyn hinnan kohottua maailmanmarkkinoilla. Palmuöljy on jo Hondurasin neljänneksi suurin vientituote 200 miljoonalla dollarilla kahvin, banaanien ja viljeltyjen katkarapujen jälkeen.

Öljypalmuja on helppo kasvattaa, ja ne vaativat vähän työtä. Palmujen laajamittainen viljely tarjoaa vähemmän töitä viljelijöille ja on aiheuttanut häiriöitä paikallisten peruselintarvikkeiden, kuten maissin ja papujen, toimittamisessa.

Murhien vuoksi aseenkanto on nykyään lailla kielletty Colonin departementissa, jossa Aguanin laakso sijaitsee.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi