1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Evira aloittaa lihan pistotarkastukset

Testeillä selvitetään, sisältävätkö naudanlihatuotteet hevosenlihaa. Euroopan laajuiseen lihakeskusteluun on vaikuttanut muun muassa se, että englantilaiset eivät ole tottuneet hevoseen lautasellaan.

Laboratorion työntekijä otti lihanäytteitä lasagnesta dna-testiä varten Saksan Krefeldissa torstaina. Kuva: Bernd Thissen / AFP

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira alkaa testata pistokokein, sisältävätkö Suomessa myytävät naudanlihavalmisteet hevosta. Eviran raja- ja luomuvalvonnan yksikönjohtaja Kyösti Siponen sanoo, että testit tehdään osana normaalia markkinavalvontaa.

Tähän asti tuotteita on tarkistettu esimerkiksi siltä varalta, että sianlihaa ei myydä naudanlihana. Nyt tuotteita testataan myös hevosenlihan varalta.

Kuntien valvontaviranomaiset avustavat Eviraa näytteiden ottamisessa. Evira arvioi, että testattavia näytteitä kerätään joitain kymmeniä. Eviran mukaan ei ole mahdotonta, että Suomessa myytävistä tuotteista löytyisi hevosenlihaa.

Siposen mukaan hevonsenlihaskandaaliin on vaikuttanut kuluttajan on oikeus tietää, mitä tuote sisältää. Lisäksi keskustelua on ruokkinut englantilainen ajattelu: englantilaiset eivät ole tottuneet syömään hevosta ja kavahtavat siksi ajatusta.

EU:n odotetaan päättävän tiistaina suosituksesta, jonka mukaan kaikissa jäsenmaissa selvitettäisiin pistokokein, löytyykö elintarvikkeista ilmoittamatta jätettyä hevosenlihaa. Suositus tarkoittaa Suomessa 50 näytteen tutkimista.

Näytteiden keräys aloitettaneen jo ensi viikolla, ja testitulosten uskotaan valmistuvan viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.