1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hevosenliha jakaa tunteita Suomessakin - kuka nyt lemmikkiä söisi?

Toiset eivät halua syödä hevosenlihaa missään nimessä, toisille se on suoranaista herkkua.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Tampereen kauppahallista hevosenlihaa löytyy. Tarjolla on sekä fileetä että kylmä- ja lämminsavustettua paistia. Liha tekee kauppansa, joskin sitä ostaa oma, vakiintunut asiakaskuntansa, kertoo lihaa kauppahallissa myyvä Simo Linnamaa.

- Maku on aivan viimeisen päälle, voimakas. Todella maukas liha, Linnamaa kehuu.

- Kyllä henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaikki mikä on ravinnoksi kelpaavaa, käytetään hyväksi. Miksi pistää hyvää lihaa monttuun tai johonkin muualle. Ilman muuta kannattaa itse hyödyntää. Tiedän paljon hevosharrastajia, jotka myös itse syövät hevosenlihaa ja pitävät sitä ihan luonnollisena asiana.

"En syö hevosenlihaa"

Vaikka hevosenlihaa kehutaan hyväksi, mielikuvat hevosesta lemmikkinä estävät monia pistämästä sitä suuhunsa. 

- Vahingossa olen maistanut, mutta en osta sellaisia, missä on hevosenlihaa, kuten meetvursteja. En syö hevosenlihaa, sanoo kauppahallissa asiakkaana ollut nuori nainen, mutta ei osaa sanoa, miksi ei halua hevosenlihaa syödä.

- Eihän nyt kukaan kotieläintä syö, puuskahtaa puolestaan eräs kauppahallin miesasiakkaista.

- Ei hevosenliha vaarallistakaan ole, sanoo nainen, joka oikeastaan ei haluaisia syödä mitään lihaa, koska pitää kaikista eläimistä. Toisaalta hän ei pidä hevosenlihaa sen pahempana kuin muunkaan lihan syömistä.

- Tämä on tietysti eri juttu, kun ne narrasivat vähän siinä jutussa. Piti olla naudanlihaa ja olikin hevosenlihaa. Se on väärin, viittaa asiakas Eurooppaa kuohuttaneeseen hevosenlihakohuun.

Pojanpojan halliherkku

Isoäiti puolestaan kertoo pojanpojastaan, joka on aivan ihastunut hevosenlihaan.

- Kun otan sen halliin mukaan, se sanoo, että osta hänelle hevosenlihaa.

Loppujen lopuksi aika harva tuntuu koskaan syöneen hevosenlihaa sellaisenaan.

- En ole koskaan maistanut hevosenlihaa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, mutta en tiedä miksi en ole koskaan ostanut sitä, kertoo possua hallissa maistellut mies.