Talvivaaran osakeannin takaussitoumus voi kaatua oikeudessa

Talvivaaran osakeantia takaavien viiden pankin ehtona on, että Kainuun ELYn vedenjuoksutuspäätös on lainvoimainen. Päätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen kiireellisenä.

Kotimaa
Pekka Perä
Pekka Perä Talvivaaran tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.Yle

Vaasan hallinto-oikeus voi kaataa Talvivaaran osakeantiin osallistuvien pankkien takaussitoumuksen. Pankkien antama sitoumus taata Talvivaaran 260 miljoonan annin onnistumisen on ehdollinen. Yksi ehdoista on, että Kainuun ELY-keskuksen antama 1,8 miljoona kuution vedenlaskulupa on voimassa ja lainvoimainen. Päätöksestä ovat kuitenkin valittaneet Vaasan hallinto-oikeuteen Suomen Luonnonsuojeluliitto ja Ylä-Savon SOTE. Lisäksi Sonkajärven kunta valmistelee vailtusta. Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä on tehdyissä valituksissa pyydetty kiireellisenä.

Mikäli lupa kaatuu hallinto-oikeudessa, pankkien antama merkintätakaussopimus ei ole voimassa. Tieto ilmenee Talvivaaran asiakirjoista, joita se on toimittanut sijoittajille Lontoon pörssiä varten. Suomalaisille sijoittajille sopimuksen pysyvyydestä on ilmoitettu sanamuodolla "tietyin ehdoin"

Anti ei kaadu, mutta epävarmuus tulevasta kasvaa

Käytännössä mahdollinen hallinto-oikeuden kumoava päätös ei kaada Talvivaaran antia, mutta siirtää vastuun sen onnistumisesta kokonaan markkinoille. Nyt antiin sitoutuneiden kolmen suurimman omistajajan osuudet eivät yhtiölle riitä.

Talvivaaralle annin lähes täydellinen onnistuminen on kohtalonkysymys, koska yhtiön sopimassa uudessa luottosopimuksessa vaaditaan annin järjestämistä ja 240 miljoonan euron keräämistä yhtiön kassaan. Mikäli yhtiö ei rahoja saa kasaan huhtikuun loppuun mennessä, luottosopimuksen ehtojen mukaan merkittävä osa Talvivaaran lainoista erääntyy heti maksettavaksi. Yhtiön oman ilmoituksen mukaan seurauksena on konkurssin uhka.

Talvivaaran kaupallisen johtajan Pekka Erkinheimon mukaan ehdon laukeaminen ei välttämättä tarkoita pankkien vetäytymistä sopimuksesta.

- Jos näin kävisi, se antaa pankeille mahdollisuuden harkita uudestaan osallistumistaan merkintätakaussopimukseen. Eli se ei ole automaatti.

Odotettavissa laajoja omistusmuutoksia?

Takaussopimus päästää pankit tekemään Talvivaaran yritystarkastuksen. Tämän voi ennakoida laajoja muutoksia yhtiön omistuspohjaan osakeannissa.

Yhtiö on arvioinut 260 miljoonan euron annin tuottavan kulujen jälkeen noin 249 miljoonaa euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä ilmoitti vielä eilen illalla pankkien takauksen varmistavan annin onnistumisen.

EDIT 14:50: Lisätty Erkinheimon kommentti.