Näin suomalaiset muistelevat Viru-hotellia

Viru-hotelli, suomalaisten rakentama Tallinnan maamerkki täytti viime vuonna 40 vuotta. Yle Uutiset kysyi suomalaisten muistoja hotellista.

kulttuuri
Viru-hotellin rakennustyömaa 1969.
Viru-hotellin rakennustyömaa 1969.Yle

Suomalaisten muistot Tallinnan Viru-hotellista avaavat näkymän Neuvosto-Viron vuosista Viron uuteen itsenäisyyden aikaan. Viru-hotellissa käyneet muistelivat, Yle Uutisten pyynnöstä, mitä hotellissa ja Tallinnassa ovat kokeneet. Muistoissa ovat muun muassa myydyt sukkahousut ja farkut, kosteat hotelliyöt ja yölampusta löytynyt mikrofoni. Kohdattu on myös rahalla hankittua rakkautta, virolaisten varautunutta ystävällisyyttä ja virolaisten pelkoa.

Rikkaana Virossa

Suomalaiset muistelijat ovat matkanneet Tallinnaan ja yöpyneet Viru-hotellissa 1970-luvulta alkaen neljällä vuosikymmenellä. Monet muistelijat kertovat ihmetelleensä elintasokuilua Suomen ja Neuvosto-Viron välillä. Tämän tästä vaatteet ostetaan, kirjaimellisesti, muistelijan päältä. Maksuksi saatuja ruplanippuja ei suurista ponnistuksista huolimatta aina saatu edes kulutettua:

”Olin noin 6-7 vuotias ja seisoskelin yksikseni Viru-hotellin pihalla olleen vesialtaan ääressä, kun aikuinen mies tuli luokseni ja halusi ostaa jalassani olleen adidas-jaguar tennarit. Olin niin häkeltynyt, että en osannut sanoa kuin ei kiitos ja juoksin vauhdilla takaisin hotelliin.” Nimimerkki Jaguarit jalasta.

”Minulla oli lähtöpäivän aamuna yli 10 kertaa enemmän ruplia kuin tullessa ja tarjosin niitä muille, mutta kaikilla oli sama tilanne. Siispä piilotin ne hotellin vessaan.” Nimimerkki Mihkel.

Seinilläkin oli korvat

Moni suomalainen matkailija ei tahtonut uskoa tapaamiensa virolaisten varoituksia siitä, että heitäkin tarkkaillaan. Virolaisten varovaisuus tuntui suomalaisista vainoharhaiselta. Aika nopeasti moni kuitenkin huomasi, että virolaisten puheet olivat täyttä totta:

”Kävimme myös kylässä muutamissa paikallisissa perheissä, joihin tuttavapiirimme oli tutustunut ammatillisissa merkeissä jo aikaisemmin. Yövyimme Viru-hotellissa. Oman kodin suojissa nämä paikalliset uskalsivat kuiskata: Kun olette Viru-hotellissa, älkää puhuko meistä yhtään mitään. Ei yhtään mitään. Kun kysyimme ihmetellen syytä, he vastasivat, että Viru-hotelliin tehtiin rakennusaikana kuuntelulinjoja ja mikrofoneja hotellihuoneisiin.” Nimimerkki Kuuntelulaite.

Hotelli Viru oli pala Suomea Virossa

Lisääntynyt matkailu Viroon lisäsi tietoa ja ymmärrystä virolaisten tilanteesta neuvostoaikana. Jotkut suomalaiset matkustivat laajemminkin Itäblokin alueella ja havaitsivat myös eroja alueen maiden välillä. Neuvosto-Viro ja hotellli Viru tuntui Uzbekistanista ja Tazikistanista Viron kautta Suomeen palaavalta jo melkein kotiinpaluulta:

”Aeroflotin koneen laskeutuminen Moskovaan ja sieltä junamatka kohti Tallinnaa ja kotimaata oli kauan odotettu tapaus. Kun astuimme Viru-hotellin aulaan, muistan ikuisesti sen tunteen: Olemme kotona. Tämä on meidän oma hotelli, ja miten siisti ja tiesimme, miten tässä hotellissa voisi yöpyä. Hanoista tuli lämmintä vettä, lotrasimme suihkussa, oli kuin olisi hypännyt oman kodin punkkaan. Se tuntui puhdistautumisriitiltä.” Nimimerkki Helena.