Helsinkiin suunnitellaan toista maailmanpyörää

Helsingin kaupunki suunnittelee väliaikaisen maailmanpyörän sijoittamista Katajanokalle. Jos suunnitelma toteutuu, Helsingin yhdellä paraatipaikoista voi vapusta alkaen nousta Linnanmäen maailmanpyörää suuremman, lähes 300-paikkaisen maailmanpyörän kyytiin.

Kotimaa
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.Helsingin kaupunki

Puretun Kanavaterminaalin tontti on tarkoitus vuokrata kahden ja puolen vuoden ajaksi maailmanpyörätoimintaa harjoittavalle yritykselle. Yrityksen tavoitteena on aloittaa lähes 300-paikkaisen maailmanpyörän toiminta vappuna.

Suunniteltu maailmanpyörä on noin 50 metriä korkea eli 16 metriä korkeampi kuin Linnanmäellä sijaitseva maailmanpyörä. Laitteessa on 36 lämmitettävää gondolia, joihin kuhunkin mahtuu kahdeksan matkustajaa. Maailmanpyörä olisi tarkoitus pitää toiminnassa vuoden ympäri.

Tontin kantavuus varmistettava

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta käsittelee tontin vuokrausta United International Leisure AG:lle torstaina 21. päivä. Mikäli hanke etenee ehdotuksen mukaisesti, ennen laitteen rakentamista vuokraajan on haettava rakennuslupa ja tehtävä yleissuunnitelma tontin käytöstä yhteistyössä kaupungin virastojen kanssa.

Maapohjan rakennettavuus ja kantavuus tulee varmistaa. Ennen rakentamista kaupunki tutkii myös alueen maaperän pilaantuneisuuden.

Selvitysten ja lupien jälkeen maailmanpyörä on mahdollista pystyttää nopeassa ajassa, sillä se ei vaadi erillisiä perustuksia.