Tutkimusryhmä: Syyrian sotarikokset vietävä oikeuteen

Kansainvälinen tutkimuskomissio aikoo ensi viikolla toimittaa YK:n ihmisoikeustoimistolle listan sotarikoksista epäillyistä. Listaa ei aiota julkistaa.

Ulkomaat

Kansainvälinen tutkimuskomissio haluaa, että Syyriassa tehdyt sotarikokset viedään kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen.

Kansainvälisen yhteisön ja YK:n turvallisuusneuvoston täytyy päättää asian viemisestä oikeuteen, sanoo tutkimuskomission jäsen Carla del Ponte.

- Painostamme kansainvälistä yhteisöä toimimaan, koska on aika toimia, toteaa del Ponte, joka on entinen YK:n Jugoslavian ja Ruandan sotarikostuomioistuinten syyttäjä.

Komission mukaan sotarikoksista epäiltyjä johtavissa asemissa olevia henkilöitä sekä rikoksia tehneitä yksiköitä on tunnistettu. Komissio aikoo toimittaa listan epäillyistä ensi kuussa YK:n ihmisoikeustoimistolle, mutta listaa ei aiota julkistaa.

Konflikti radkalisoitunut, rikokset lisääntyneet

Tutkimuskomission mukaan sekä Syyrian hallituksen joukkojen että kapinallisten sotarikokset ovat lisääntyneet samalla, kun osapuolista on tullut yhä radikaalimpia ja konflitkista yhä tiukemmin uskonryhmien välinen.

Useimmat kapinallisista ovat sunnimuslimeja, kun taas hallitseva suku ja monet sen kiihkeimmistä tukijoista ovat alaviitteja, joka on shiialaisuuden haara.

Syyrian ihmisoikeustilanne on entisestään heikentynyt, komissio sanoo. Sen mukaan hallituksen joukot ja niiden tukijat ovat syyllistyneet murhiin, kidutukseen, raiskauksiin, ja muihin epäinhimillisiin tekoihin.

Myös hallitusta vastustavat kapinalliset ovat syyllistyneet sotarikoksiin kuten murhiin, kidutukseen, panttivankien ottamiseen ja hyökkäyksiin suojeltuja kohteita vastaan. He vaarantavat sivilejä sijoittamalla sotilaskohteita siviilialueille, komissio sanoo.

Kapinallisten rikokset eivät kuitenkaan voimakkuudeltaan ja laajuudeltaan yllä hallituksen joukkojen rikosten tasolle, komissio sanoo.

Komissio ei ole päässyt vierailulle Syyriaan, vaan se on perustanut arvionsa haastatteluihin. Tuorein raportti perustuu noin 450 ihmisen haastatteluun. Edellistä elokuista raporttiaan varten komissio haastatteli noin tuhatta ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters