1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jokaisessa meissä asuu lumiukko

Hämeenlinnalainen taitelija Kirsti Varis päästää sisäisen lapsensa valloilleen ja pyyhältää ulos aina pakkasten lauhduttua. Pihalla seisookin joukko intohimon tuotoksia, lumiukkoja. Tekijän silmissä niissä on elämää ja liikettä, ne suorastaan hihkuvat innosta.

Kuva: Mikael Juntunen / Yle

Hämeenlinnan Rastilassa pellon laidalla yksinäisenä seisovan talon ja vanhan navetan katveessa seisoo luminen äiti ja hurraa päällään seisovalle perheen isälle. Lapset ovat liikkeessä, kuka jaloillaan, kuka kelkalla.

- Kävin tyttäreni luona. Hänen 5-vuotias poikansa sanoi, Muru (lempinimi), katso osaan seistä päällä. Tulin kotiin ja tein pihalle päällään seisovan lumiukon. Vintiltä hain huopatossut. Tukkaakin tuolla lumenrajassa on.

Sisäistä lasta ei saa tappaa

Pihalla on ollut vuosien varrella lumiukkojen seassa hevosia, kirahveja ja muita eläimiä. Vaikka ne paljolti liittyvät myös omien lasten ja lastenlasten pihaleikkeihin, jossain määrin hän palaa lapsuutensa lumileikkeihin Pohjois-Karjalaan.

- Lapsenmielisyyttä pitää olla kaikilla. Lasta meidän sisällä ei saa tappaa, vaan se pitää laskea irti ja touhuta sen mukaan, mitä se keksii.

Varis on varma, että jokaisen ihmisen sisältä se lapsuuden mieli ja lapsen luovuus kaivautuvat lumessa ryömimisen myötä esille.

- Lapset ovat luovia, mutta kyllä se luovuus on aikuisessakin. Se sieltä kyllä löytyy, kun lähtee lumiukkoa tekemään. Vaikka se on hahmona yksinkertainen, silti se pitää hahmottaa päässä kolmiulotteisesti, miten sen toteutat. Siitä tulee se nautinto ja tyydytys, kun näet lopputuloksen.

Taiteilija ei suostu katselemaan luomuksiaan pelkästään keittiön ikkunoista, vaan ihastelee niitä ulkona.

- Kun sain tämän lumispektaakkelin valmiiksi, kävin sisällä ja tulin takaisin. Jotenkin ne ilmeet tekivät aivan ihanan olon. Miten omatekemäkin voi ilahduttaa niin paljon. Kun satoi lunta, kävin ekan lumisateen jälkeen rapsuttamassa auton lumiharjalla ukot puhtaaksi, että näen niiden ilmeet.

Lumiukko innoissaan

Seuraavana ajatuksissa on tehdä tänä talvena navetan ja asuintalon väliin jäävään lumipenkkaan kaupunkisilhuetti. Lumiukkojen kanssa touhuilu on toki kuntoilua ja kasautuvan lumen hyötykäyttöä. Kaikki lähtee kuitenkin luomisen vimmasta ja muotoilun halusta.

- Lumiukon muotoilu on tavallaan kuin piirtämistä. Kun tee lumiukon, mietin miten siihen tulee liike. Tuossa on lumiukko vähän kumarassa. Mitä se kertoo ukosta. No, se on innoissaan, sanoo maalauksia ja grafiikkaa tekevä Varis.

Hän on suostuvainen jopa ajatukseen lumiukkonäyttelystä, kesällä näyttely navetan ylisillä ja talvella pihalla.  

- Voisin tehdäkin, jos vain on tällaisia kelejä ja tällaisia lumisia talvia on jatkossakin. Matskua kyllä riittää. Kun laskee kaiken tämän hyödyn ja kaiken tämän kivan, tämä kannattaa vaikka se olisi sulanut jo huomenna pois.

Monet naapuritkaan eivät arvaa, että se viereisen mökin taiteilija ryömii hangessa ja pakkaa lunta lumitaiteeksi.