Poliisi: Jyväskylän kirjastopuukotuksessa myös henkilörekisteririkos

Poliisi pitää Jyväskylän kirjastolla Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa tammikuun lopussa tapahtunutta kärhämää selvitettynä. Yhtä epäillyistä ei ole vieläkään tavoitettu.

Kuva: Yle

Poliisi tutkii Jyväskylän kirjastoselkkausta törkeänä pahoinpitelynä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisena.

Yksi epäillyistä on kerännyt tietokoneelleen valokuvia ja henkilötietoja siten, että poliisin mukaan teko täyttää henkilörekisteririkoksen tunnusmerkistön. Kerätyt tiedot kuvaavat henkilöiden yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta, ja ne on kerätty pääosin internetistä.

Poliisi lähettää lähiviikkoina kirjeen yli 300 asianomistajalle, ja varaa heille mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa.

Tapahtumat selvitetty

Poliisin mukaan tapahtumien kulku Jyväskylän kirjastolla on selvitetty, vaikka yhtä kolmesta epäillystä ei ole tavoitettu.

Poliisin mukaan välikohtaus syntyi, kun kolme miestä pyrki Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Yhdellä heistä oli nähty paitansa alla luotiliivit, päässä suojalasit ja käsissä suojakäsineet. Miehellä oli ollut mukanaan pussillinen pulloja. Toinen miehistä oli varautunut kuvaamaan tilannetta digikameralla.

Ovella oli järjestäjän pyynnöstä vapaaehtoisia seuraamassa paikalle tulijoita mahdollisen äärioikeistolaisten taholta tulevan häiriön vuoksi.

Miehet estivät kolmikon sisälle pääsyn.  Alkoi nujakka, joka kärjistyi puukotukseen.  Ovella olleita miehiä auttamaan tullut mies sai vamman ylävartaloonsa.

Kolmen sisälle pyrkineen miehen osalta asiaa tutkitaan poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksenä, törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä.

Myös ovimiehiä epäillään

Myös ovimiesten menettelyä kolmikon poistumisvaiheessa tutkitaan pahoinpitelyinä. Pakenevia lyötiin teleskooppipatukalla ja heitettiin tuolilla.

Sisälle pyrkineestä kolmikosta kaksi jyväskyläläismiestä ovat omalta osaltaan selvittäneet tapahtumat. Oulusta kotoisin oleva kolmas mies on edelleen tavoittamatta. Poliisi pitää miehen henkilöllisyyttä selvitettynä.

Miestä yritetty tavoittaa useista eri osoitteista, hänelle on jätetty yhteydenottopyyntöjä ja mies on etsintäkuulutettu.  Poliisin mukaan ei ole harvinaista, että henkilöt ovat etsintäkuulutettuina joitakin viikkoja tai kuukausia. 

Poliisin mukaan esitutkinnan perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että tapahtumaan ei liity muita henkilöitä.

Kirjastossa oli kuitenkin ennen tapahtumaa epäiltyjen pyynnöstä käynyt 17-vuotias nuorimies tiedustelemassa tilannetta. Hänen menettelyään tutkitaan avunantona tutkittavana oleviin rikoksiin.