1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Huonekalutehtaan jätepuusta syntyy kestävä silmälasinkehys

Tamperelainen Kraa Kraa Oy valmistaa aurinko- ja silmälasikehyksiä puusta. Puinen kehys kestää yllättävän hyvin aikaa ja kulutusta. Kysyntää on nyt myös maailmalla.

Matti Hänninen valmistaa puupokia Kangasalla sijaitsevassa verstaassa. Laura Lehtinen on hänen yhtiökumppaninsa. Kuva: Anni Sillankorva / Yle

Suomalainen suunnittelu kelpaa nyt kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Perinteisten Alvar Aallon ja Iittalan tuotteiden lisäksi trendititetoisia kiinnostavat myös uudenlaiset design-ilmiöt.

Yksi aallon harjalle tähtäävistä on pirkanmaalaisten Matti Hännisen ja Laura Lehtisen perustama Kraa Kraa Oy, joka valmistaa puusta silmälasikehyksiä.

Keksintö syntyi omasta tarpeesta: Vuonna 2008 Hänninen yritti etsiä itselleen oikeanlaisia silmälaseja ja kierteli erilaisissa liikkeissä.

- En löytänyt oikeanlaisia kehyksiä mistään. Aloin itse veistellä niitä puusta ja kehitellä ideaa. Kaksi ja puoli vuotta siinä meni ennen kuin ensimmäiset kehykset sain valmiiksi, Hänninen kertoo.

Nyt Kraa Kraa Oy:lla on tutotantotilat Kangasalla, liike Tampereella ja jälleenmyyjiä ympäri Suomea sekä Tanskassa ja Hollannissa.

Varikset raakkuivat firmalle nimen

Ensimmäiset kehykset tehtyään Hänninen päätti perustaa yrityksen. Mukaan lähti Matin lapsuudenystävä Laura Lehtinen.

Mitä jos yrityksen nimi olisikin varis, niillä kun näyttää menevän ihan mukavasti.

Matti Hänninen

- Yrityksemme perinteinen mies-nais-jako on, että minä keskityn käytäntöön ja Laura fiiliksiin, Hänninen nauraa.

Yrityksen nimeen päädyttiin pitkän pohdinnan tuloksena. Ajatuksia etsittiin niin kalalajeista kuin linnuistakin. Lopulta pihalla raakkuneet varikset kiinnittivät Hännisen huomion.

- Meidän pihalla oli varislauma. Mietin silloin, että mitä jos yrityksen nimi olisikin varis, niillä kun näyttää menevän ihan mukavasti, kertoo Hänninen.

Yrityksen nimi on ehtinyt herättää monenlaisia tunteita. Osa ei tykkää ollenkaan, ja osa pitää todella paljon.

- Kun yritys oli jo perustettu, ei muilla ollut enää sananvaltaa, toteaa Hänninen.

Puinen poka kestää kulutusta

Kraa Kraan kehyksissä käytetään materiaalina pääosin koivua, mutta myös eksoottisempia puulajeja, joita saadaan kalusteteollisuuden ylimääräosista.

- Käytämme välillä esimerkiksi Oregon-mäntyä, joka kestää ihon ph-vaihtelua ja hikoilua todella hyvin, Matti Hänninen kertoo.

Hyvin huollettuna puisista laseista saa ikuisen ystävän.

Laura Lehtinen

Puumateriaalit kestävät käyttöä hyvin, kun tuote valmistetaan hyvin ja huolellisesti.

- Aikaahan puu kestää hienosti. Hyvin huollettuna puisista laseista saa ikuisen ystävän, sanoo Laura Lehtinen.

Puisten kehysten valmistamisen haasteet piilevät materiaalin uudenlaisessa käytössä

- Kehitysvaiheessa on pitänyt alusta asti kokeilla, miten puu käyttäytyy ja elää eri vaiheissa, Lehtinen toteaa.

Haastetta tuo myös asiakkaiden fysiologia.

- Kun valmistaa kehyksiä eri maihin, haasteeksi nousevat nenät. Joka maassa on hyvin erityyppisiä neniä, ja se vaikuttaa valmistukseen, Matti Hänninen paljastaa.