1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muslimi on suomalaisen karkkihyllyn edessä ihmeissään: Liivatetta possusta?

Suomalainen ruokakauppa on islamilaisesta kulttuurissa tänne saapuneelle ihmetyksiä täynnä. Pitääkö hedelmät punnita itse, miksi elintarvikkeiden nimet ovat niin pitkiä ja miksi siannahasta tehtyä liivatetta on niin monissa makeisissa.

Kotimaan uutiset
Ahmadshah Bayat ja hänen ystävänsä Ahmardjaad Hakim
Onko liivate siasta vai mistä tehty? Ahmadshah Bayat ja hänen ystävänsä Ahmardjaad Hakim ovat tarkkoina supermarketin irtomakeisia tutkiessaan.Yle / Sini Tanninen

Afganistanista Suomeen pakolaisena yli 10 vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttanut muslimi Ahmadshah Bayat osaa jo toimia supermarketissa oikein. Alku oli kuitenkin hankalaa.

- Tarvitsin esimerkiksi bulgarianjogurttia. En puhu englantia, joten minun oli hyvin vaikeaa selittää myyjälle mitä tarvitsin. Meni puoli tuntia, että hän ymmärsi, mitä hain.

Kun Bayat pääsi suomen kielen kurssille, oli ruoka tärkein asia.

- Kirjoitimme listan tavaroista, joita tarvitsimme kaupasta joka viikko, kuten hiivaa, kananmunia, jogurttia. Kirjoitimme nimet suomeksi, sillä aina ei ollut mahdollista saada kauppaan mukaan apulaista maahanmuutovirastosta.

Se oli meille uutta, että asiakas laittaakin tuotteen itse vaa'an päälle.

Näin päästiin alkuun. Riitti, kun osoitti tiukan paikan tullen tuotteen nimen myyjälle paperista.

Maahanmuuttajille tutuimmat tuotteet löytyivät tietenkin hedelmä- ja vihannesosastolta. Omenan, appelsiinin ja tomaatin tunnisti jokainen helposti. Mutta miten ne maksetaan?

- Se oli meille uutta, että asiakas laittaakin tuotteen itse vaa’an päälle. Se oli suurin helpotus. Ei tarvinnutkaan viedä tavaroita ensin kassalle ja sitten tulla takaisin, Bayat hymyilee.

Siasta tehtyä liivatetta käytetään yllättävän monissa tuotteissa

Islaminuskoa tunnustavat eivät syö sianlihaa. Oikeaoppisesti teurastettua halal-lihaa haetaankin pakasteena Helsingistä, Turusta ja Tampereelta erikoisliikkeistä.

Sika tuottaa ongelmia muutenkin. Liivate eli gelatiini tehdään yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luista, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä. Liivatetta käytetään joissakin jogurteissa ja makeisissa hyytelömäisen rakenteen aikaan saamiseksi.

- Ostin monta kertaa makeisia ja vein kotiin ja vasta sitten huomasin, että siinä onkin siasta tehtyä liivatetta. En voinut palauttaa makeisia kauppaan. Niinpä tarjosin niitä suomalaiselle naapurilleni. Toisena päivänä huomasin, että hän oli vienyt sen roskiin.

Nykyisin liivatteen käyttö on selkeästi merkitty.

Ahmadshah Bayatilla ja hänen ystävällään Ahmardjaad Hakimilla on sama syy käydä täkäläisissä supermarketeissa kuin suomalaisilla perheilläkin.

Kotona Afganistanissa on heidän mukaansa kymmeniä pikkukauppoja, jotka ovat erikoistuneet aina joihin tuotteisiin. Suomessa on kätevää, kun kaiken voi ostaa yhdestä samasta jättimarketista.

- Ja hinnat ovat aina päällä, se on hyvä, Ahmadshah Bayat kiittelee.

Sini Tanninen

Lue seuraavaksi