1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsäkukkia on kuuminta hottia mummumuskarissa

Kankaanpäässä palvelutalo Lohikossa piristetään vanhusten arkea musisoinnilla. Mummumuskarissa lauletaan vanhoja tuttuja lauluja kulloisenkin teeman mukaan. Musiikilla saadaan yhteys puhumattomiinkin vanhuksiin.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Kankaanpään Lohikon palvelukodissa vanhuksia aktivoidaan laulun keinoin. Mummumuskari virkistää muistia ja tuo toivottua vaihtelua päivään. Vastaavaa toimintaa Suomessa on vain muutamilla paikkakunnilla.

Lohikon palvelukodissa raikaa laulu, kun toimittaja saapuu paikalle. Lohikon palvelukodin asukas Liisa Niemi lurauttaa komeasti Tammerkosken sillalla ja toteaa perään, että laulutuokioita saisi olla enemmänkin.

- Se vähän piristää tätä olotilaa täällä. Kyllä me vaikka lauletaan joka päivä, Liisa Niemi sanoo ja saa muilta asukkailta yksimielistä taustatukea.

Idea mummumuskariin on tullut Kankaanpään musiikkiopiston rehtorilta Anna Majorilta ja vanhuspalvelujohtajalta Anne Vanhatalolta. Toimintamuoto on tällä seudulla vielä ihan uusi. Mummumuskaria on vedetty viime syksystä lähtien.

Anna-Mari Yrjänä vetää mummumuskaria Kankaanpään Lohikossa joka toinen viikko. Mummumuskari on yhteinen musisointituokio, jossa lauletaan ja soitetaan vanhoja, mutta ajankohtaisia yleensä johonkin teemaan liittyviä lauluja. Vanhat laulut tuovat muistoja mieleen, mutta teema auttaa muistamaan päivämääriä. Viime viikolla oli ystävänpäivä-teema.

- Kaikkein suosituin kappale on Metsäkukkia. Sitä toivotaan aina, kun minulla on harmonikka mukana, Anna-Mari Yrjänä sanoo.

Muskari-sana tuo heti mieleen rytmisoittimet. Anna-Mari Yrjänän mukaan ne sopivat myös mummumuskariin, jos osanottajat ovat hyväkuntoisia. Lohikossa keskitytään kuitenkin lähinnä laulamiseen.

- Tiedän, että niitä muualla käytetään ja täälläkin olen niitä yrittänyt, mutta täällä ei ole niin hyväkuntoista väkeä, että he intoutuisivat niitä soittamaan, Yrjänä kertoo.

Vetäjän harmonikan lisäksi laulua säestetään huuliharpulla. Mummumuskarin tähti 85-vuotias Martti Kela puhaltelee huuliharpullaan taitavasti sävelen kuin sävelen.

Musiikilla on vahva voima ja se näkyy hyvin mummumuskarissa. Musiikki liikuttaa vanhuksia, Lohikossa lauluja tapaillaan valssin askelin. Laululla voidaan myös saada ainoa kontakti ihmiseen, joka muuten on poissa oleva. Kanttorinakin toimineen Anna-Mari Yrjänän mielestä musiikkia pitäisi käyttää enemmän vanhustyössä.

- Aluksi olin aika liikkuttunut, kun lauluun yhtyivät sellaiset ihmiset, jotka eivät olleet moneen vuoteen enää puhuneet kenellekään, Yrjänä muistelee.