Suomalaiset ovat tulppaanikansaa

Olemme väkilukuun suhteutettuna maailman innokkain kansakunta ostamaan tulppaaneja. Niitä saa lähes minkä värisenä tahansa.

ilmiöt
Tulppaaneja.
Jarkko S. Laitinen / Yle

Suomalaisten suosimaa kevätkukkaa, tulppaania, voi ihastella kaikissa väreissä ja väriyhdistelmissä. Turun yliopiston hiihtolomaviikon tulppaaninäyttelyn siimeksessä ylipuutarhuri Simo Laine löytää syitä tulppaanien suosiolle.

- Uskon, että sopiva hinta on yksi tekijä, sopiva aika myös. Lisäksi tulppaani on hyvin iloinen, kaunis kukka.

Kaupasta tulppaaninipun saa hyvin edullisesti. Eikä parhaan laadun valintakaan ole rakettitiedettä.

- Kannattaa katsoa, että nippu on jämäkkä. Nuupahtaneet niput kannattaa jättää kauppaan. Toisaalta, jos haluamasi väri on vain vähän nuupahtanut, niin kyllä se hyvinkin saattaa kotona toipua. Heti vain koko nippu runsaaseen veteen, jotta kukat saavat vetää vettä itseensä.

Kukinta kestää viileässä vedessä

Kotona tulppaanille tärkein asia onkin vesi. Tulppaanit saattavat myös kasvaa vielä kotonakin.

- Mitä viileämmässä vedessä tulppaanit ovat, sitä kauemmin ne kukkivat. Toisaalta jos on lämmin, ja runsaasti vettä, ne tahtovat kasvaa kovasti pituutta, kertoo ylipuutarhuri Simo Laine.

Maailman tulppaaneista suurin osa tulee Hollannista. Suomessa tulppaaneja kasvatetaan tuontisipuleista.

- Tulppaanien hyötäminen sopii Suomeen hyvin. Valmiit sipulit tuodaan muualta, erityisesti Hollannista. Täällä ne otetaan kasvatukseen ennenaikaisesti tämmöiseen aikaan, kun ne eivät pystyisi ulkona luontaisesti kasvamaan.

Tulppaaninäyttely jatkuu koko hiihtolomaviikon ajan Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan talvipuutarhahuoneessa. Osoite on Ruissalon puistotie 215.