1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuralan lehmien armonaika käy vähiin - EHEC-puhdistukset jatkuvat

Lauantaina syntynyt potra vasikka ei ehdi kauan katsella Kuralan kylämäen maisemia navetan ikkunasta. Viimevuotisen EHEC-tartunnan jälkeen navetta määrättiin suljettavaksi, ja määräpäivä alkaa olla käsillä.

Kotimaan uutiset
Johanna Penttinen lypsää emolehmältä maitoa astiaan ja antaa herkun kahden päivän ikäiselle vasikalle.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun Kuralan Kylämäen navettaa ei näillä näkymin saada tyhjäksi helmikuun loppuun mennessä. Nautoja on navetassa yhä 14, ja osa näistä on ilman sijoituspaikkaa.

Viikonloppuna syntynyttä vasikkaa on hankala siirtää nopeasti uuteen kotiin. Turun museokeskuksen mukaan navetan tyhjentämisen takarajaa voidaan siirtää, mutta pääsiäinen on ehdoton takaraja.

Alue on tarkoitus puhdistaa kunnolla EHEC-tartunnan takia. Tuoreimmassa näytteessä EHECiä ei enää löytynyt.

Elämäntyö Kuralassa päättymässä

Kuralan Kylämäki on elävän historian kylä, jossa päivittäiset kotityöt ja ajankohtaiset askareet kertovat 1940- ja 1950-lukujen maalaiselämästä. Karjanhoitaja Johanna Penttinen lypsää emolehmältä maitoa astiaan ja antaa herkun kahden päivän ikäiselle vasikalle.

- Tulisikohan vasikasta Kalle, Johanna Penttinen pohtii.

Lehmien hoito käy sujuvasti. Penttinen on hoitanut lehmiä ja muitakin eläimiä Turun Kuralan Kylämäessä noin 25 vuotta. Kohta elämäntyö ainakin näissä maisemissa on päättymässä.

Viime vuonna esiin tulleen EHEC-tartunnan takia Kylämäen elämä ei ole enää ollut entisellään. Karjasuojaa ja sen ympäristöä on puhdistettu, ja kävijöitä on kielletty saapumasta lehmien lähettyville.

Puhdistus jatkuu, vaikka bakteeria ei enää tavata

Tuoreimmissa mittauksissa EHEC-bakteeria ei löytynyt enää Kuralan navetasta, navetan ympäristöstä eikä lehmien lannasta.

- Puhdistusta jatketaan silti, varmistaa ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu.

Piha-alueita on tarkoitus puhdistaa, lantakasat hävitetään ja pellot kalkitaan.

Museokeskuksen haaveena on tuoda Kuralaan vielä eläimiä, mutta vasta parin vuoden tauon jälkeen. Lypsylehmiä sinne ei kuitenkaan enää tuoda, sillä museotilaksi määritelty vanha navetta ei nykyisellään täytä hygienianormeja.

Lue seuraavaksi