Ennen lahnatkin olivat isompia

Nykyään 1,5 -kiloinen lahna on samanikäinen kuin 2,5 -kiloinen lahna 1980-luvulla. Rehevöityneiden vesien vuoksi kalat eivät kasva enää yhtä isoiksi. Pitkäikäisin kalalaji on ankerias. Suomessa vanhin löydetty yksilö oli yli 70-vuotias.

luonto
lahnoja
Arja Lento / YLE

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Suomessa kalojen ikä ja koko vaihtelevat vesistöstä riippuen. Etelärannikon rehevöityneissä vesissä kalat eivät kasva yhtä isoiksi kuin muualla Suomessa.

- Etelärannikolla 1,5 -kiloinen lahna voi olla jo 30-vuotias, kun kirkasvetisissä järvissä samankokoinen lahna on noin 15-vuotias, kertoo erikoistutkija Jari Raitaniemi RKTL:stä.

Etelärannikolla 1,5 -kiloinen lahna voi olla jo 30-vuotias, kun kirkasvetisissä järvissä samankokoinen lahna on noin 15-vuotias.

Jari Raitaniemi

Kun 1980-luvulla oli yleistä onkia järvistä 2,5 -kiloisia lahnoja, nykyään sellaiset ovat harvinaisia.

- Tämän päivän 1,5 -kiloiset lahnat eivät ole sen nuorempia kuin 2,5 -kiloiset lahnat 1980-luvulla. Päinvastoin, kasvu on nykyään hitaampaa, koska olosuhteet ovat muuttuneet, Raitaniemi sanoo.

Iän voi määritellä kuuloluusta

Raitaniemen mukaan kaikista varmimmin kalan iän voi määritellä otoliitista eli kalan kuuloluusta.

- Se on kalan sisäkorvassa oleva kalkkimuodostuma, joka kasvaa iän myötä.

Ylivoimaisesti pitkäikäisin kalalaji on ankerias. Myös lahnat elävät melko vanhoiksi.

Suomessa vanhin ankerias, joka on löydetty, oli melko varmasti yli 70-vuotias.

Jari Raitaniemi

- Kaikkein vanhimmat lahnat ovat olleet noin 40-vuotiaita. Suomessa vanhin ankerias, joka on löydetty, oli melko varmasti yli 70-vuotias. Ruotsissa on tietoa vieläkin vanhemmista ankeriaista. Ahvenen ikäennätys Suomessa on melko varmasti 28 vuotta, Raitaniemi kertoo.

Saako ison kalan nostaa ylös?

Tammikuussa nuori mies sai pilkkimällä yli 16-kiloisen hauen Janakkalassa. Olisiko iso hauki pitänyt päästää takaisin uimaan?

- Ei sillä suuria vaikutuksia kalastoon ole, että hauki nostettiin ylös. Sen kokoinen hauki syö aika paljon muitakin isoja kaloja kuten haukia ruoaksi. Vähän pienemmillä petokaloilla, jotka syövät paljon pieniä kaloja, on suurin vaikutus kalastoon, Raitaniemi sanoo.

- Kalastajan näkökulmasta ajatellen, niin kerrankin jos saa noin ison kalan niin kyllä sen haluaisi ylös ottaa, naurahtaa Raitaniemi.