1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Harrastajat haluavat suojella uhanalaiset orkideat

Orkidea on vaikean kasvin maineessa. Juuri siksi oululainen Tapio Kallojärvi on hurahtanut orkideaharrastukseen.

Kuva: Yle / Antti Pylväs

Tapio Kallojärvi kasvattaa ja seuraa kymmenien kasvien elämää. Orkideayhdistykseen hän liittyi 1980-luvun alussa, mutta kiinnostus alkoi jo nuoruudessa luonnossa esiintyvistä orkideoista, muun muassa tikankontista ja neidonkengästä. Orkideojen elinympäristön hävittäminen ja katoaminen harmittaa kukkaharrastajaa.

- Ajattelen paljon enemmän  asiaa luonnonsuojelullisesti. Orkideat ovat maailmanlaajuisesti uhanalaisia kasveja. Metsää kaadetaan ja esimerkiksi Suomessa kaivosteollisuus laittaa kasvit ahtaalle, Kallojärvi toteaa.

Talvi ja kesä yhtä vaikeita

Tällä hetkellä Kallojärven kymmenet kukat ovat levossa. Maailmalta tilattujen eksoottisten kasvien kanssa hoito on tarkkaa. Ilmankosteus ja valo säädetään tarkkaan. Keinovalo ei korvaa aurinkoa talvella ja toisaalta kesän valoisat yötkin ovat luonnottomia.

- Paras kasvukausi on on tuossa maaliskuun puolella ja huhtikuun vaihteessa. Jos se menee liian pitkälle, sitten kasvi ei kyllä lähde kasvamaan, kun kesällä tulee liian pitkä päivä.

On normaalia, että orkidea tiputtaa kukkansa varsinkin talvella, mutta jos lehdet säilyvät, se kukkii seuraavanakin vuonna samoihin aikoihin. Suomalaisissa kodeissa yleisimmän perhosorkidean hoidon Kallojärvi kertoo olevan kohtalaisen helppoa.

- Perhosorkidealle tulee antaa kerran viikossa uppokastelu. Kukkaa pidetään kymmenen minuuttia vedessä  ja sitten nostetaan pois. Sitä ei saa asettaa suoraan auringonvaloon, mutta kuitenkin valoisaan paikkaan. Huonelämpötilan pitäisi olla mielellään yli 18 astetta. Perhosorkidea on lämpimän paikan kasvi.

Esimerkiksi Suomessa kaivosteollisuus laittaa kasvit ahtaalle.

Tapio Kallojärvi

Kukat vievät maailman ääriin

Kasvin saaminen kukkaan on palkitsevaa. Orkideoihin ja ananaskasveihin perehtyneen Kallojärven mukaan kukkien hoidossa on haasteensa, mutta niiden kautta avautuu myös monta maailmaa.

- Olen oppinut todella paljon luonnosta ja ylipäätään kasveista. Myös historia ja löytöhistoria tulevat tutuiksi. Eri maista oppii paljon asioita. Netin kautta on helppo löytää kuvia paikoista, missä orkideoja kasvaa ja millaiset olosuhteet niillä siellä on.

- Olen saanut myös kavereita ympäri maailman. Aivan vasta sain sähköpostilla tiedon uudesta kuvablogista.  En ymmärrä mistä osoitteeni oli löytynyt, mutta on mielenkiintoista saada yhteydenottoja maailmalta, Kallojärvi myhäilee.