Kun mahdollisuus vaikuttaa on ihmetyksen aihe

Vuodet Suomessa ovat opettaneet thaimaalaislähtöiselle Lek Pernulle kaukokatseisuutta ja kärsivällisyyttä. Mahdollisuus päästä vaikuttamaan yhteiskunnan asioihin hämmästyttää naista, jonka synnyinmaassa vaikuttaminen vaatii varakkuutta tai korkeaa koulutusta. Pernulle pesti Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna tietää uuden opettelua.

Kotimaa
Lek Pernu on Perussuomalaiset kaupunginvaltuutettuKalajoella.
Raila Paavola / YLe

Lek Pernu on Kalajoen ensimmäinen perussuomalainen naisvaltuutettu. Puoluevalinnan ratkaisivat taloudelliset ja kristillisevat arvot; kysyjiä oli muistakin puolueista.

Luottamusmiestyöstä kokemusta on kertynyt myös kirkkovaltuustosta. Kun paikka kaupunginvaltuustossa varmistui, Lek Pernu oli onnellinen, yllättynyt ja kiitollinen. Suomi eroaa Thaimaasta mahdollisuuksien antajana: Thaimaassa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen vaaditaan Pernun mukaan rikkautta tai korkeaa koulutusta.

Niinpä myös sukulaiset kotipuolessa ihmettelevät Lekin valtuustopaikkaa.

– He eivät voi ymmärtää sitä, miten voi päästä. Mutta he ovat onnellisia minun puolestani kyllä!

Odottamaan oppinut

Lek Pernu on asunut Suomessa jo 18 vuotta ja perustanut perheen, johon kuuluu puoliso ja kolme lasta. Hän on kotoisin 10-lapsisesta perheestä ja huolehtinut neljästä sisaruksestaan ja näiden koulutuksesta.

Alussa sopeutuminen tuntui vaikealta, ja äitiä ja sisaruksia oli ikävä. Kulttuurishokki tuli jo väen vähyydestä:

– Missä täällä on väki? ihmetteli LekThaimaasta tultuaan. Miehen vastaus oli: sisällä.

Nyt olen muuttunut suomalaisemmaksi: jaksan odottaa pitkään.

Suomessa Lek Pernu kokee muuttuneensa. Aiemmin hän ajatteli lyhyellä tähtäimellä, nyt pitkällä.

– Ennen kun kasvatti kasvimaata, niin tuntui että milloin kasvaa. Jos istutan tänään, huomenna sen pitää kasvaa! Nyt olen muuttunut suomalaisemmaksi: jaksan odottaa pitkään.

Esityslistoissa perehtymistä

Perussuomalaisten kahden hengen valtuustoryhmä pitää tiiviisti yhteyttä. Nyt takana on jo ensimmäinen valtuuston istuntokin. Lek tietää, että oppimista on paljon, mutta samoin on halua oppia. Ja toiveena on pystyä vaikuttamaan kunnan positiiviseen kehitykseen.

Esityslistojen tekstistäkin on vaikea saada selvää.

– Tosi vaikeaa. Siinä pitää kyllä tutustua paljon.

Arkityö löytyy silti politiikan ulkopuolelta: Lek Pernu on ollut viitisen vuotta töissä kaupassa, ja plakkarissa on jopa Kalajoen Vuoden asiakaspalvelijan 2011 palkinto. Kauppa on ominta alaa.

– Se on minun unelma! Uskomatonta kun olen päässyt siihen.