Autokorjaamot: Vikakoodien kanssa kannattaa olla tarkkana

Autoilijoiden keskuudessa yleistyvät vikakoodinlukijat voivat olla hyödyksi osaavissa käsissä, mutta pahimmillaan omatoimisuus saattaa koitua kalliiksi.

Kuva: Yle

Huoltamot eri puolilla Suomea suhtautuvat tyynesti autoilijoiden käyttämiin vikakoodinlukijoihin. Ainakaan toistaiseksi korjaamoissa ei ole havaittu, että lukijoiden yleistyminen olisi juuri lisännyt ongelmia.

Tee-se-itse-miehet aiheuttavat kuitenkin silloin tällöin päänvaivaa, kertoo Vantaan LänsiAuton huoltopäällikkö Jyri Virkkumaa. Hänen mukaansa tapauksia tulee vastaan kerran kuukaudessa, kun niitä oli aiemmin ehkä yksi vuodessa.

- Sitä on voitu kaverin kanssa lukea autosta vikakoodeja ja poistaa niitä. Tämän jälkeen meidän on hankalampi päästä ongelmien jäljille, sanoo Virkkumaa.

Tampereen Automaan huollon päällikkö Markku Lehtinen ei suosittele laitteiden käyttämistä omin päin, koska koodien tulkitseminen on hankalaa.

- Jokainen saa tietysti tehdä autolleen mitä haluaa, mutta monimutkaiset viat vaativat usein tarkempia tutkimuksia. Koodinlukijat voivat auttaa vain hyvin yksinkertaisissa korjauksissa, toteaa Lehtinen.

Huoltamoista kerrotaan tapauksista, joissa autoilijat ovat vaihtaneet vikakoodin perusteella viallisiksi luulemiaan osia, mutta pulmat eivät olekaan poistuneet. Omatoimisuus saattaa lopulta johtaa kalliisiin korjausoperaatioihin.

- Vian ilmetessä auto kannattaa viedä heti korjaamoon, neuvoo Suomen Autohuollon vastaava työnjohtaja Jari Kemppainen Oulusta.

Yle Uutiset kertoi maanantaina tavallisten autoilijoiden ulottuvilla olevista koodinlukijoista, joita voi hyödyntää vikojen jäljittämisessä. Koodinlukijoita pystyy käyttämään esimerkiksi älypuhelinten avulla.