1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikrobiologiassa ryijyn synty

Biotaide on nyt maailmalla in. Ja myös Suomessa, perustihan Aalto-yliopisto vasta oman biotaidelaboratorion. Mutta harva tietää, että biotaidetta tehtiin Suomessa jo seitsemänkymmentäluvulla.

Kotimaan uutiset
Bioryijyjen isä Yrjö Makkonen tutkii poikansa Jyri Makkosen kanssa kuvaa "Ameeba"-ryijystä
Bioryijyjen isä Yrjö Makkonen tutkii poikansa Jyri Makkosen kanssa kuvaa "Ameeba"-ryijystäVesa Vaarama / Yle

Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä voi käydä ihailemassa ainutlaatuista taidetta – mikrobiologisia ryijyjä. Ryijyjen kuviot ovat lähtöisin ruovesiläisen entisen biologian lehtorin Yrjö Makkosen nuorena opiskelijana tekemistä piirroksista.

Biologian opiskelijat piirsivät vielä -50-luvulla mikroskoopissa tutkimiaan solutason preparaatteja työvihkoonsa.

Piirustusta harrastanut Yrjö myös väritti omat piirroksensa saadakseen niihin enemmän selkeyttä. Jo tuolloin, 60 vuotta sitten kuvat herättivät ihastusta.

- Biologian laitoksen assistentit ihailivat niitä ja sanoivat että niistä voisi tehdä vaikka painokuvia. Mutta en minä niitä silloin kenellekään tarjonnut painettavaksi, muistelee Yrjö Makkonen kuvien syntyä.

Luonnosvihosta seinälle

Vasta myöhemmin, -70-luvulla Makkosen kuvat saivat uuden elämän.

Ryijyjen tekeminen oli tuolloin huudossa, ongelmana vain oli että valmiit mallit tarvikkeineen olivat kalliita. Makkosillakin haikailtiin ryijyjen perään.

-Minä sanoin vaimolle että ei sinun tarvitse niitä ryijyjä tilata kalliista liikkeistä, minä teen sinulle malleja vaikka kuinka paljon, kertoo Yrjö Makkonen.

Ja näin mikrobiologisten ryijyjen syntysanat oli lausuttu.

Biologian opiskelijan vanhasta luonnosvihosta haettiin malli kaikkiaan kahteentoista ryijyyn. Niistä yksitoista on saatu esille Pilkkeeseen.

Monet kuvioista ovat tutun näköisiä koulun biologian tunneilta, esimerkiksi kasvisolua on moni teini kurkistellut koulun mikroskoopista. Ja mikroskooppikuva maksakudoksesta on kuin luonnon varta vasten suunnittelema ryijyn malli.

Design-viikon antia

Mikrobiologisten ryijyjen näyttely tiedekeskus Pilkkeessä on osa Rovaniemen Design Weekin näyttelytarjontaa.

Pilkkeen vieressä Arktikumissa on tarjolla yksi design-viikon päätapahtumista KAMINA-muotoilunäyttely. Design Weekin näyttelyihin on vapaa pääsy.

Lue seuraavaksi