Ravintolaruoka heikentää lapsen ruokavaliota

Merkittävä osa lasten ravintolaruuasta saamasta lisäenergiasta tulee sokeroiduista juomista.

terveys
Lapset syövät ravintolassa Hongkongissa.
Alex Hofford / EPA

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ravintoloissa usein syövät lapset ja nuoret saavat helposti liikaa suolaa, sokeria ja kovia rasvoja.

Havainto koskee hampurilaispaikkoja ja muita pikaruokaravintoloita, mutta myös tavallisia ruokaravintoloita.

Tutkimuksen perusteella päivinä, jolloin lapset ja nuoret syövät pikaruokaa tai käyvät ravintolassa, he saavat ruoastaan myös enemmän energiaa, mikä voi lisätä liikakiloja.

Etenkin näin käy teini-ikäisille. Heidän energiansaantinsa nousi noin 300 kilokaloria päivinä, jolloin he söivät ulkona. Merkittävä osa lisäenergiasta tuli sokeroiduista limuista ja muista sokerijuomista.

Pikaruokaa syömällä lapset ja nuoret tulevat nauttineensa myös noin 7–14 grammaa enemmän rasvaa kuin muina päivinä. Teini-ikäisillä myös suolan ja proteiinin saanti kasvavat.

Sokerit, suola, rasvat ja energiansaanti kasvoivat myös päivinä, jolloin osallistujat söivät tavallisissa ravintoloissa. Etenkin tämä havaittiin pienituloisissa perheissä.

Teinien kohdalla suuri vaikutus oli myös sillä söivätkö he pikaruokansa kotona vai ulkona. Ulkona syödessään he joivat sokerilimuja kaksinkertaisen määrän.

Tulokset perustuvat JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa käytettiin 4 700:n 2–11-vuotiaan ja 4 700:n 12–19-vuotiaan ravitsemustietoja.

Ravitsemustietoja kerättiin osallistujilta tai heidän vanhemmiltaan kahteen eri otteeseen.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim