Kemin keskusta on Suomen paras

Elävät kaupunkikeskustat ry kiitteli Kemin keskustailmeen kirkastamista määrätietoisuudesta, tunnelmasta ja hyvästä tuulesta. Kehittäminen tiukassa taloudellisessa tilanteessa on oma taiteenlajinsa, mutta Kemissä sekin on taidettu esimerkillisesti.

Kotimaa
Kemin Valtakatu talvella
Jari Vesa / Yle

Valtakunnallinen Elävät kaupunkikeskustat ry on palkinnut Kemin vuoden 2013 Elävä kaupunkikeskusta -palkinnolla. Kemi sai palkinnon keskustailmeen kirkastamisesta kävelykatuineen ja sisäsatamineen sekä Kemitiimin ja kaupungin toimivasta yhteistyöstä.

- Aidossa kaupungissa on elävä keskusta. Kemissä tämän eteen on tehty paljon ja onnistunutta työtä, kiittelee Elävät kaupunkikeskustat -yhdistyksen toiminnanjohtaja Pekko Lemminkäinen.

Palkintoraadin perusteissa kiitellään kaupungin määrätietoista asennemuutosta keskustan kehittämisessä, tunnelmaa ja hyvää tuulta. Keskustan kehittämisessä Kemi antaa esimerkkiä kaikille pienehköille kaupungeille.

Keskustayhdistyksen toiminnasta kiitosta

Kemi saa kiitosta myös kaupungin ja keskustan kehittämisyhdistys Kemitiimi ry:n yhteistyöstä. Kemitiimin toiminnanjohtaja Ari Orava kiittelee kaupunkilaisia aktiivisuudesta.

- Minun järjestämissäni tapahtumissa on ollut todella paljon kävijöitä. Esimerkiksi viime viikonlopun messuilla kaupunkilaiset olivat todella runsain joukoin liikkeellä, Orava kehuu.

- Kemin kaupungin ja kehittämisyhdistyksen yhteistyö kelpaa esimerkiksi muillekin kaupungeille. Kolmen vuoden aikana aikaan on saatu todella paljon, suitsuttaa palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare.

Erityisesti palkintoraati arvosti sitä, että kaupungissa on osattu käyttää omaleimaisia piirteitä ja historiaa hyväksi. Kemin keskustailmeessä hyödynnetään merellisyyttä ja historiaa satamakaupunkina, ja lisäksi Kemissä on onnistuttu luomaan talvesta ja lumesta brändi.

Kävelykatu hyväksytty pikkuhiljaa

Kansliajohtaja Jukka Vilénin mielestä keskustauudistuksen onnistumisesta kertoo sekin, että kaupunkilaiset ovat alkaneet omaksua kaupunkikeskustaan kuuluvaa kävelykatukulttuuria.

Kemi on viime vuosina investoinut sisäsataman perusparannukseen, jonka viimeisin vaihe valmistuu tämän vuoden syksyllä. Kävelykatu ja Täiköntorin uudistaminen valmistui viime vuonna.

Hankkeiden innostamana Kemin kaupunginhallitus on päättänyt aloittaa vuoteen 2025 ulottuvan toimintaohjelman, jonka toimenpiteet alkavat näkyä katukuvassa jo tulevana kesänä.

- Tämä ei ole pelkästään virkamiesten työtä, emme elä siinä kuvitelmassa että kaikki viisaus asuisi kaupungintalolla. Yhdessä voidaan tehdä tästä kaupungista ja koko seutukunnastakin sellainen, että se koetaan omaksi, Jukka Vilén sanoo.

Esimerkiksi kävelykadusta on Kemissä kuultu monenlaisia mielipiteitä ja peistäkin asiasta on väännetty. Vilén uskoo, että nyt saatu palkinto helpottaa keskustan kehittämistä jatkossa.

- Samalla tavalla aikanaan kaupunginjohtaja Leinon idea sisäsataman kehittämisestä koki vastustusta, mutta nyt jokainen kaupunkilainen varmasti kokee sen omakseen. Uskon, että tässä on tehty rohkeita ja oikeita päätöksiä ja samalla tavalla tapahtuu myös tämän kävelykeskustan kanssa, Vilén arvioi.