1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haisaappaissa oopperaesitykseen syömään popcornia

Kauhavalla elokuvateatteri Y-Kinossa esitetään kevään aikana muutamia brittiläisen Royal Opera Housen näytöksiä. Ensimmäisenä elokuvateatterin salista pääsee ihastelemaan oopperaa Faust. Kolmetuntisen oopperan näytös avautuu valkokankaalle tänään tiistaina puoliltapäivin.

Kauhavan uudistetun elokuvateatterin avajaisia vietettiin 8. joulukuuta 2010. Suomen ensi-iltana Kauhavalla nähtiin Harri K. Rantalan uutuuselokuva Kotiinpaluu. Kuva: Anri Koski/YLE

Kauhavalla Y-kino aloittaa tänään lontoolaisen Royal Opera Housen ooppera- ja baletti näytökset. Sarjan aloittaa tänään ooppera Faust. Y-Kinon toiminnasta vastaava Ilkka Peura on innoissaan uudesta tavasta käyttää elokuvateatteria. Digitaalinen esitystekniikka mahdollistaa vaikka livekonserttien katselemisen toiselta puolelta maapalloa.

Y-Kinon ensimmäinen live-esitys oli Vuonna 85-elokuvan ensi-ilta. Tuolloin kauhavalaiset pääsivät nauttimaan suorana ensi-illan juhlallisuuksista ja näyttelijöiden haastatteluista ennen virallista elokuvaa. Elokuvan jälkeen yleisö sai nauttia vielä Popedan ja Eppu Normaalin konserteista.

- Paikalla oli satakunta ihmistä, jotka olivat aivan liekeissä, Ilkka Peura kertoo.

Madonnasta superpesikseen

Maaliskuussa Kauhavan Y-kinossa esitetään baletti Prinsessa Ruusunen ja sen jälkeen ooppera Nabucco. Ensimmäiset näytökset ovat tallenteita. Suorana lähetyksenä Royal Operan tuotantoja pääsee katsomaan huhtikuun 29. päivänä. Tuolloin esitettävä ooppera Faust on suora lähetys Lontoosta ja sen pääroolissa laulaa Placido Domingo. Peura uskoo, että ooppera kiinnostaa kauhavalaisia. Välliajalla yleisö voi nauttia ooppera-esitysten tapaan konjakkia ja leivoksia, mutta myös popcornit ovat sallittuja.

- Ja tänne voi tulla vaikka haisaappaat jalassa, Peura kertoo.

Peuran mukaan mahdollisuuksia live-tapahtumien esityksiin on monia.

- Tarjonta on vielä lastenkengissä, mutta miksemme voisi tulevaisuudessa esittää suorana Madonnan konsertin, superpesiksen loppuottelun tai Haapojan nyrkkeilyottelun, Peura miettii.