Brunssissa tärkeintä on nauttia rauhassa ruoasta ja ystävistä

Brunssikulttuuri rantautuu pikku hiljaa myös pohjoisen keittiöihin. Michelin-tähtikokki Jouni Törmäsen brunssimenu houkutteli oululaisravintolan täyteen asiakkaita.

ilmiöt
Erik Forsman kaataa jäitä kuohuviiniastiaan Ravintola Puistolassa Oulussa.
Yle

Brunssikulttuuri tekee tuloaan myös pohjoiseen. Oulusta löytyy jo ravintoloita, jotka tarjoavat viikonloppuisin brunssia. Brunssi on aamiaisen ja lounaan yhdistelmä, jossa nautitaan monenlaista pientä syötävää vapaapäivän kunniaksi. Samalla seurustellaan rauhassa ja rennosti ystävien ja perheen kanssa.

Ranskassa asuvan ja vaikuttavan Michelin -tähtikokki Jouni Törmäsen brunssilla oululaisessa ravintola Puistolassa tarjotaan tällä kertaa muun muassa ostereita, kyyhkyspiirasta, japanilaisvaikutteista lohiburgeria ja erilaisia jälkiruokia. Myös kuohuviini kuuluu olennaisena osana brunssiin.

- Osa ajattelee, että brunssi on aika rasvaista mättöruokaa, mutta meillä on tarjolla paljon kasvista ja kalaa eri tavoin valmistettuna. Erikoisuutena on tuoreena tarjottava osteri, joka syödään raakana, keittiömestari, kokki Jouni Törmänen kertoo.

Huippukokki Törmänen on houkutellut ravintolan Oulussa täyteen, mutta tavallisena sunnuntaina asiakkaita saisi olla enemmänkin.

- Ihmiset hypettää brunssia ja halutaan, että brunssia olisi omassa kaupungissa, mutta siinä olisi vielä aika paljon kehittämistä, että asiakkaat todella käyttäisivät palveluja, ravintoloitsija Sari-Helena Forsman sanoo.

Suomalainen on tottunut syömään aika nopeasti, mutta brunssiin kuuluu ehdottomasti nautiskelu, hitaus ja yhdessäolo.

Sari-Helena Forsman

Ravintola Puistolassa on tarjottu sunnuntaibrunsseja viime syksystä lähtien joka viikko, mutta jatkossa pyhäpäivän brunssi katetaan pöytiin noin kerran kuukaudessa vaihtuvilla teemoilla.

Brunssi on sunnuntain pelastus

Brunssiin kuuluu nautiskelu ilman kiirettä.

- Suomalainen on tottunut syömään aika nopeasti, sillä meidän lounastauot ovat vain puoli tuntia, mutta brunssiin kuuluu ehdottomasti nautiskelu, hitaus ja yhdessäolo. Täällä saa viipyä kaikessa rauhassa tuntikausia, Sari-Helena Forsman sanoo.

Oululainen Martti Launonen lähtee usein brunssille vaimonsa ja ystävien kera.

- Tapaamme ystävien kanssa ja juttelemme, mitä on menneinä viikkoina tapahtunut ja mitä tulevina viikkoina teemme. Nautimme toisten seurasta, hyvästä ruoasta ja juomasta, Martti Launonen kertoo.

Brunssi on Launosille sunnuntain pelastus.

- Saa herätä rauhassa ja juoda kupin kahvia. Sitten voi miettiä, että lähdetäänpä seuraavaksi brunssille nauttimaan elämästä. Tunnelma täällä on niin kuin vappuna ja silloinhan se tuntuu hyvältä.