Valitukset Onnibussin reittiliikenneluvista hylättiin

Turun hallinto-oikeus hylkäsi Onnibussin liikennelupaa koskevat valitukset, vaikka halpabussiyhtiön toiminta aiheuttaa hallinto-oikeuden mukaan jatkuvaa haittaa muille yhtiöille. Onnibussi saattaa houkutella myös uusia matkustajia joukkoliikenteeseen.

Kotimaa
Onnibussin linja-auto lähdössä Helsingin Postitalon pysäkiltä.
Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Turun hallinto-oikeus on hylännyt valitukset Onnibussin reittiliikenneluvasta. Hallinto-oikeus totesi, että Mikko Rindelille myönnetyt vuorot kilpailevat osittain samoista matkustajista kuin Pohjolan Liikenteen ja Vainion Liikenteen vuorot.

Hallinto-oikeuden mukaan on selvää, että Rindellille myönnetyn luvan mukainen liikenne aiheuttaa jatkuvaa haittaa Pohjolan Liikenteelle ja Vainion Liikenteelle. Näillä on kuitenkin kummallakin yli 20 päivittäistä vuoroa ja reiteillä vakiintunutta asiakaskuntaa.

Rindellin vuorot saattavat myös houkutella uusia matkustajia joukkoliikenteen käyttäjiksi, koska vuorot kulkevat kaupunkialueilla eri reittejä kuin Pohjolan Liikenteen ja Vainion Liikenteen vuorot. Rindellille myönnetyn luvan aiheuttama haitta Pohjolan Liikenteen ja Vainion Liikenteen siirtymäajan sopimusliikenteelle ole niin vakava, että Rindellin lupahakemus olisi voitu sen vuoksi hylätä.

Hallinto-oikeus vertaili reittejä

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myönsi 4.6.2012 Onnibus-verkostoon kuuluvalle Mikko Rindell Oy:lle reittiliikenneluvan reitille Raisio - Turku - Helsinki ajalle 4.6.2012 - 3.6.2022.

Hallinto-oikeus vertaili päätöksessään Mikko Rindell Oy:n ajoreittejä Pohjolan Liikenteen ja J. Vainion Liikenteen reitteihin. Rindellille myönnetty ajoreitti kulkee Raision keskustasta Turun lentoaseman ja Kupittaan rautatieaseman kautta Helsinkiin, Kampin linja-autoterminaaliin. Pääkaupunkiseudulla reitti kulkee Kehä I:n kautta Länsiväylälle. Reitillä on arkisin neljä edestakaista vuoroa ja viikonloppuisin kaksi edestakaista vuoroa.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.