Pohjalaisilla talotehtailla odotetaan omakotitalojen myynnin kasvua

Pohjalaiset talotehtaat odottavat omakotitalojen myynnin kääntyvän kasvuun. Omakotitalojen aloitukset ovat vähentyneet jo neljättä vuotta. Talotehtailla arvioidaan, että uusien kotien myynti jää tänä vuonna jopa alle yhdeksän tuhannen. Vaasalainen talokauppias odottaa suhdanteen kääntyvän parempaan viimeistään ensi vuonna.

Kotimaa
Kuvassa talopaketin tekoa kannustalon tehtaalla, mies ottaa mittaa.
Talopaketin tekoa Kannustalon tehtaalla.Kannustalo Oy

Talotehtailla puurretaan nyt viidettä vuotta heikkenevän markkinan puristuksessa. Tehtaat pyörivät yhdessä vuorossa ja väkeä on lomautettuna. Uusien omakotitalojen aloitukset ovat jo vuosia vähentyneet ja tänä vuonna aloitukset uhkaavat jäädä ennätyksellisen alhaalle jopa vajaaseen 9 000 taloon. Syynä on osin tonttipula ja perheiden epävarmuus työstä ja taloudesta.

- Kiinnostus on tällä hetkellä erittäin kova. Meillä on todella hyviä asiakkaita, mutta tällä alalla haasteena on nyt se, että asiakkaat miettivät päätöksiään. Tarvitaan sellaista yleistä positiivista signaalia, että elämä jatkuu, kertoo Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki.

Kevät herättää rakennushaaveet

Ala arvioi, että uusien kotien tarve olisi nyt 15 000-16 000 omakotitaloa vuodessa. Kevään myötä talokauppiaiden kiireet ovat lisääntyneet ja rohkeimmat ovat aistivinaan muutoksen tuulia ilmassa.

- Kyllä näyttää ihan selkeästi, että nyt on jonkinlaista uutta kuhinaa markkinoilla tapahtumassa. Meillä käy tosi mukavasti ihmisiä esittelyissä ja on yhteydessä meidän myyjiin, Uusimäki toteaa.

Rakentavia asiakkaita löytyy

Edellinen pudotus alalla koettiin 2008, mutta suhdanne kääntyi nopeasti, jo seuraavan vuoden aikana. Käänne parempaan voi nytkin olla lähellä.

- Se on 2014, ensi vuonna noustaan taas. Saadaan enemmän tonttejakin tällä alueella ja rakentavia asiakkaita löytyy kyllä, vaasalainen Kastellitalon talokauppias Mikael Boberg

Talotehtaalta valmistalon saa noin 1800 euron neliöhintaan.