Nopea rakentaminen ja uusi tekniikka vanhassa talossa on usein ongelmien sylttytehdas

Rakennusvalvontaan kaivataan lisää rakenteiden osaamista. Jos pystyttäisiin palkkaamaan rakennesuunnittelija, jolle rakennesuunnitelmien tarkastaminen olisi päätyö, se voisi ratkaista monta ongelmaa.

Kotimaa
Heikki Pöyry
Heikki PöyrySatu Haapanen / Yle

Vastikään eläkkeelle jäänyt Mikkelin johtava rakennustarkastaja Heikki Pöyry on huolissaan rakentamisen huonohkosta maineesta. Hän kehottaa katsomaan peiliin, keskittymään olennaiseen ja vaikuttamaan rakentamisen laatuun.

- Kiire on yksi vaikuttava asia. Rakentamisaikataulut ovat erittäin tiukkoja eikä asioitten tekemiseen kunnolla jää aikaa, sanoo Pöyry.

- Jos esimerkiksi kuivumisaikoja ei noudateta, synnytetään helposti virherakenteita.

Etenkin monet koulut tuntuvat kärsivän sisäilmaongelmista. Heikki Pöyry arvaa, mistä on kysymys: - Rakennuksia pitää huoltaa ja hoitaa heti, kun ne valmistuvat.

- Huoltotöitten esteenä saattaa olla resurssien ja rahan puute.

Pilalle säästetty

- Olemme osittain säästäneet uudet rakennukset pilalle. Toinen ongelma syntyy, kun vanhoihin rakennuksiin ruvetaan tekemään nykyajan tekniikkaa. Samoin pintavesi- ja salaoja-asiat pitää hoitaa kuntoon heti, eikä odottaa vuosia, ennen kuin niihin tartutaan.

Mitä olisit halunnut tehdä toisin, jos sinulla olisi valta ja määrärahat?

- Kyllä rakennusvalvonnassa voisi olla enemmän rakenteiden osaamista, vastaa Heikki Pöyry.

- Olisi hyvä jos pystyttäisiin palkkaamaan rakennesuunnittelija, joka tarkastaa kaikki rakennesuunnitelmat päätyönään. Sellaista resurssia meillä ei ole ollut.