Hyppää sisältöön

Musiikkituottaja ja kapellimestari Jukka Hakoköngäs on kuollut

Helsingissä kuollut Hakoköngäs oli 55-vuotias. Hän työskenteli lähes kaikkien keskeisten suomalaisten rock- ja popartistien kanssa.

Jukka Hakoköngäs Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Rovaniemellä syntynyt Hakoköngäs aloitti uransa muusikkona 70-luvulla. Hän soitti pääasiassa koskettimia monien suomalaisartistien, kuten Freemanin, Pepe Willbergin, Dannyn ja Kirkan bändeissä. 80-luvulla Hakoköngäs säesti Pave Maijasta ja Hectoria, ja 90-luvun lopulla tyyli vaihtui Aki Sirkesalon & Lemmen Jättiläisten pehmeään suomisouliin.

Soittamisen ohella Hakoköngäs alkoi paneutua musiikin tuottamiseen ja sovittamiseen 70-luvun lopulla. Viime vuosien merkittäviä töitä ovat muun muassa levyt Sanat Jukka Virtanen (2008) sekä Kaikki paitsi Mårtenson on turhaa (2006). Ne heijastelivat suurta rakkautta kotimaisen musiikin lähihistoriaan. Hakoköngäs johti samanhenkisiä levytysprojekteja Yleisradion Radiomafiassa vuonna 2001 kuopatun musiikkituotannon esimiehenä.

Hakokönkään lempilapsi oli vuonna 1995 perustettu Olympia-orkesteri, joka puhallettiin henkiin erilaisia musiikkiproduktioita varten. Niistä moni sai ensi-illan Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa, kuten Mårtenson Remix (2006) ja Malja Göstalle (Sundqvist) vuonna 2004.

Hakoköngäs sai tuottajana myös virallista kiitosta kaupallisesta menestyksestä: Hectorin Nuku idiootti (1987) myi kultaa ja Varjot ja lakanat (1988) platinaa.