1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ilman kansalaiskeräystä lastensairaalan rakentaminen venyisi vuosilla"

Uuden sairaalan rakentaminen on pakkotila, ja aikataulu täysin kriittinen, Helsingin Lastenklinikan johtava ylilääkäri Jari Petäjä sanoo.

Kotimaan uutiset
Lapsi leikkii lastensairaalan lattialla.
Uuden lastensairaalan tarpeellisuutta on perusteltu nykyisten tilojen ahtaudella ja huonolla kunnolla.Yle

Suomen sairaimpia lapsia hoidetaan Helsingin Lastenklinikalla, jonka vesivahingoista, ahtaudesta ja putoilevista rappauksista on tiedetty ja puhuttu vuosia.

Uuden lastensairaalan rakentamiseksi on nyt aloitettu kansalaiskeräys, mikä on ihmetetyttänyt monia.

Ilman keräystä todellisena riskinä on, että sairaalan valmistuminen venyisi useilla vuosilla, Helsingin Lastenklinikan johtava ylilääkäri Jari Petäjä sanoi Yle Radio Suomen Ajantasassa tiistaina.

- Silloin sairaalan valmistuminen voisi venyä vähintään vuosille 2019–2020. Lisäksi sairaalan kustannusarviota jouduttaisiin todennäköisesti sovittamaan muihin HUS:in investointitarpeisiin, mikä vaikuttaisi lopputulokseen.

Uuden, kustannusarvioltaan 160 miljoonan euron klinikan on tavoitteena valmistua vuonna 2017. Keräyksellä tavoitellaan 30 miljoonaa euroa. Petäjän mukaan keräyksellä halutaan varmistaa, että riittävän iso sairaala saadaan riittävän nopeasti.

”Täysin riittämätön virhearvio”

Petäjän mukaan aikoinaan on lähdetty rahoituksellisista syistä virheellisesti siitä, että lastenklinikkaa ainoastaan peruskorjataan.

- Tämä osoittautui täysin riittämättömäksi virhearvioksi, että sillä tavalla voitaisiin edetä. Nyt uuden sairaalan rakentaminen on pakkotila, ja aikataulu on täysin kriittinen.

160 miljoonan euron kustannusarviosta 40 miljoonaa on määrä tulla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä. Valtion osuudesta Petäjä ei halua tässä vaiheessa puhua, koska neuvottelut ovat vielä kesken. Hänen mukaansa on kuitenkin perusteltu syy olettaa, että valtio osallistuu hankkeeseen.

- Uskon tähän vahvasti. Totta kai puhutaan merkittävästä osuudesta, Petäjä sanoo.

Lue seuraavaksi