Brysselin lentokentällä suuri timanttiryöstö

Aseistettu joukko ryösti kymmenien miljoonien eurojen arvosta timantteja, kun niitä oltiin lastaamassa sveitsiläiskoneeseen. Timanttiryöstö oli yksi kaikkien aikojen suurimmista, kertoo Antwerpenin timanttikeskus.

Ulkomaat

Brysselin lentokentällä on tehty timanttiryöstö, jota kuvataan yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista. Aseistettu joukko sai saaliikseen arviolta 37 miljoonan euron arvosta timantteja.

Poliiseiksi pukeutunut, huppupäinen ja konekiväärein aseistettu joukkio ryösti timantit, kun niitä oltiin astaamassa kuljetusautosta sveitsiläisen Helvetic Airwaysin matkustajakoneeseen maanantai-iltana. Kone oli lähdössä Zürichiin Sveitsiin.

Varkaat ajoivat läpi puomien päästäkseen koneen luo. He liikkuivat kahdella mustalla autolla, joissa oli samankaltaisia merkkejä kuin poliisiautoissa. Toinen autoista löytyi myöhemmin poltettuna lentokentän läheltä.

Ryöstön yhteydessä ei ammuttu eikä kukaan loukkaantunut, syyttäjänviraston edustaja Anja Bijnens sanoo. Ryöstö oli ohi muutamassa minuutissa.

Poliisi etsii ryöstöstä epäiltynä kahdeksaa miestä. Tutkinnassa tehdään yhteistyötä Sveitsin viranomaisten kanssa. Bijnensin mukaan ryöstö oli hyvin suunniteltu ja tekijät ammattilaisia.

Syyttäjäviranomaisten mukaan varkaat veivät ainakin 120 pakettia, mutta se on vain osa kyseisestä kuljetuksesta.

Antwerpenin Maailman timanttikeskus arvioi Belgian yleisradioyhtiölle, että saaliin arvo on noin 50 miljoonaa dollaria eli 37 miljoonaa euroa. Keskuksen mukaan ryöstö oli yksi kaikkien aikojen suurimmista.

Ryöstetyt timantit olivat raakatimantteja, joita oltiin viemässä Antwerpenistä Zürichiin. Timanttikeskus ja syyttäjä eivät ole kertoneet, kelle timantit kuuluivat.

Timanttikeskuksen mukaan maailman timanttikaupan vuotuinen arvo on noin 45 miljardia euroa. Päivittäin Antwerpenista viedään muualle noin 150 miljoonan euron arvosta timantteja.

Antwerpen on yksi maailman timanttikaupan keskuksista ja siellä on yli 4 500 timanttienvälittäjää.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset