1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kohu lisää hevosenlihan myyntiä

Euroopassa hevosenlihan ympärillä vellova kohu kasvattaa lihan myyntiä Suomessa. Terveysriskit eivät pelota suomalaisia.

Turun kauppahalli Kuva: Devy Nagalingam / Yle

Suomalaiset reagoivat yllättävällä tavalla Euroopassa otsikoita hallitsevaan hevosenlihakohuun. Hevosenlihan myynti on lähtenyt kasvuun, kun ihmiset muistavat taas perinteisen raaka-aineen olemassaolon.

Lihakauppias Jari Heinosen mukaan hevosenlihaa myydään vähän, mutta sen kysyntä on kasvussa.

- Kohu on vaikuttanut hieman, positiivisessa merkityksessä. Monet ovat nyt muistaneet, että sellainenkin tuote on olemassa, ja erityisesti hevosenlihamakkaraa on myyty hyvin.

Asiakkaiden kanssa keskustelua ei käydä lihan turvallisuudesta, vaan ihmetyksen aiheena ovat aivan muut asiat.

- Kyllä sitä enimmäkseen ihmetellään, että miksi se hevosenliha on niin tabu siellä Keski-Euroopassa. Samalla toki käydään läpi se asia, ettei ole oikein, että hevosenlihaa myydään naudanlihana, Heinonen summaa.

- Monet ovat hevosenlihakohun myötä muistaneet, että sellainenkin tuote on olemassa. Erityisesti hevosenlihamakkaraa on myyty hyvin.

Lihakauppias Jari Heinonen

Suomalaiseen lihaan luotetaan

Turun kauppahallissa asioineisiin kuluttajiin kohu ei vaikuta. Suomalainen hevosenliha koetaan turvalliseksi.

- Minä luotan suomalaiseen hevosenlihaan, eikä kohu vaikuta minuun. Toki ymmärrän sen, että eurooppalaiset ovat tuohtuneita jos siihen liittyy vaaroja, Petra Gyllenberg pohtii.

Vakain mielin liikenteessä on myös Pirjo Haapala, joka ostaa hevosenlihaa miehelleen silloin tällöin.

- Kyllä minä ostan hevosenlihaa, kunhan tiedän, että se on varmasti hevosenlihaa. Mutta jos se myydään jonain toisena, niin se on väärin, Haapala painottaa.