Hyppää sisältöön

Nettiterapialla apua masentuneille aikaisemmin

Uudenmaan alueella noin 20 000 ihmistä kärsii masennuksesta. Näistä noin puolet hakeutuu hoitoon, mutta hoitoon hakeutuneistakin vain noin puolet saa asianmukaista hoitoa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissa otetaan maaliskuussa käyttöön nettiterapia, jonka uskotaan helpottavan tilannetta.

Kuva: Outi Mustonen / Lehtikuva

Kolme neljästä masentuneesta jää ilman kunnollista hoitoa Uudellamaalla ja he kärsivät ongelmiensa kanssa yksin. HUS:n alueella ollaan ottamassa käyttöön nettiterapia, jonka avulla yhä useampi ihminen saa entistä aikaisemmassa vaiheessa apua.

Nettiterapiapalvelu avautuu näillä näkymin maaliskuussa osoitteessa www.mielenterveystalo.fi. HUS:n alueen lääkäri voi kirjoittaa lähetteen nettiterapiaan esimerkiksi lääkehoidon lisäksi tai vaihtoehtona. Lähetteen saatuaan ihminen saa tunnukset nettipalveluun.

Mielenterveystalo.fi -sivustolta saa ilman lähetettäkin apua, tietoa ja itsehoito-ohjeita esimerkiksi masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin.

- Nettiterapia on hieman pidemmälle vietyä apua ihmisille, joilla on jo selvästi enemmän oireita. Se on hoitokokonaisuus, joka käydään kokonaan läpi, selittää nettiterapiaa suunnitteleva psykologi Jan-Henry Stenberg.

Tämä on maailmalla jo käytössä oleva tapa tavoittaa masentuneita entistä aikaisemmassa vaiheessa.

Jan-Henry Stenberg

Ei keino lisätä avohoitopotilaita

Stenberg tyrmää ajatuksen, että nettiterapian avulla olisi tarkoitus lisätä avohoidossa olevien potilaiden määrää.

- Tämä on maailmalla jo käytössä oleva tapa tavoittaa masentuneita entistä aikaisemmassa vaiheessa. Silloin, kun ihminen on päätynyt psykiatrisen hoitojärjestelmän asiakkaaksi, hänellä on täytynyt olla oireita jo jonkin aikaa. Tässä tarkoitus on, että ihminen saisi hoitoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kuin kunnolla sairastuukaan, Stenberg sanoo.

Kommunikointia netissä psykologin kanssa

Nettiterapia antaa tietoa sairaudesta, ohjaa muun muassa seuraamaan mielialoja, täyttämään mieliala- ja unipäiväkirjoja sekä auttaa ja ohjaa muuttamaan omaa toimintaa.

- Netissä voi kommunikoida oman alueen psykologin kanssa. Ammattilaiset auttavat netissä oman työnsä ohessa ja pystyvät näin auttamaan aikaisempaa useampia ihmisiä, Stenberg kertoo.

Hänen mukaansa on myös tärkeää, että nettiterapiaa voi tehdä missä ja milloin tahansa, eli aina, kun oma olo sitä vaatii tai aikataulu sallii.

.
.