Tanakka tauti tyhjentää vatsoja ja työpaikkoja

Räväkkä vatsatauti kaataa kansaa petiin kaksin käsin. Työpaikoilla rivit harvenevat, kotona pyykkikoneet laulavat ja apteekeissa epidemia näkyy käsidesin, ripulilääkkeiden ja maitohappobakteerien kasvaneena kysyntänä. Riskiryhmien kuivumisuhkaa kannattaa tarkkailla painamalla ihoa ja seuraamalla jääkö kuoppa.

terveys
Käsiä pestään saippualla.
Sairastuneiden tulisi pestä kätensä huolellisesti, jotta salmonella ei leviä eteenpäin.Pekka Kauranen / Yle

Yli tuhannen yrityksen työterveyshuoltoa Kokkolassa ja Pietarsaaressa hoitavassa Työplussassa kirjoitetaan nyt keskimäärin 10 sairauslomatodistusta päivässä noron ja muiden vatsatautien vuoksi. Epidemia on alkanut joululta ja laantunut välillä ajoittain, mutta kiihtynyt jälleen. Myös kouluista kerrotaan, että lapsia sairastuu tasaisena virtana.

Terveydenhoitaja Taru Liedes muistuttaa, ettei vastaanotolle pidä raahautua vatsataudin iskettyä: esimerkiksi noron tarttumiseen riittää nojaaminen samaan tiskiin, johon noropotilas on koskenut.

Apteekissa työskentelevän terveydenhoitajan Mari Himangan kotona koettiin taudin monet kasvot: Kuopus oksensi pari kertaa ja aloitti sitten kuumeilun. Keskimmäinen aloitti ripuloimalla ja jatkoi lisäämällä pakettiin oksentamisen. Vanhin sai vatsakivun ja kuumeen. Äitiä haittasi hontelo olo monta päivää, kunnes vatsatauti iski täydellä voimalla. Vuorokaudessa painoa putosi 4,2 kiloa.

Himangan mukaan nyt liikkeellä oleva tauti ajaa sänkypotilaaksi ja vie voimat tehokkaasti. Oireiden poistuttuakin päivä menee maatessa ja ruokahalua saa houkutella esiin vielä pidempään.

Ehkäise jos ehdit, lepää jos iskee

Terveydenhoitaja Mari Himanka muistuttaa, että suojautumisessa käsien pesu on avainasia ja käsidesillä voi tappaa enimmät bakteerit. Ennakkoon ja taudin aikana auttavat maitohappobakteerit. Toki kovaan ripuliin löytyy myös lääkettä ja nestehukkaa saa korvattua suoloja sisältävillä juomilla.

Itsestäänselvää on, ettei sairaana pidä mennä töihin. Toisaalta vatsatauti vetää niin heikoksi, että lepopäivä tarvitaan vielä akuutin vaiheen jälkeenkin.

Vaani kuivumisen merkkejä

Lapsen nesteyttämisessä pitää lähteä siitä, mitä lapsi suostuu juomaan. Mehut, jugurttijuomat - kaikki käy. Janoa voi ruokkia pikkusuolaisella, vaikka sipsejä syöttämällä.

– Kaikki keinot ovat sallittuja, nauraa Mari Himanka.

Myös ikäihmisillä korostuu kuivumisen vaara, ja siksi heidän kannattaa mennä mieluummin liian varhain lääkäriin kuin päästää itsensä liian heikkoon kuntoon.

Iho on hyvä mittari potilaan tarkkailuun: painettaessa kuopalle jäävä iho kertoo, että kuivuminen on lähellä. Lapsella posket heittävät helposti lommolle ja myös yleiskunto kertoo, milloin on tarvetta suunnata lääkäriin.

Himanka muistuttaa myös nesteyttämisen käytännöllisestä perustelusta: oksentaminenkin on helpompaa kun on mitä oksentaa.