Elämäntapaintiaanit karkotettiin 20 vuotta sitten

Suomessa nousi 1990-luvun alussa kohu, kun maahan saapui valtaosin Ranskasta ja Belgiasta lähtöisin olevia elämäntapaintiaaneja. Iriadamant-yhteisön jäsenet pukeutuivat kuin intiaanit ja perustivat Kittilän metsiin intiaanikylän. Elävään arkistoon on koottu videoita suomalaisia hämmästyttäneestä intiaanileiristä ja sotkujen siivoamisesta huijariporukaksi leimatun ryhmän lähdön jälkeen.

yhteisöt
Elämäntapaintiaaneista löytyy videoita Elävästä arkistosta
Elävästä arkistosta löytyy yksi -90-luvun alun erikoinen tapaus KittilässäYle

Aiemmin Ruotsissa majaillut intiaanien elämästä kiinnostunut kansainvälinen joukko saapui Suomeen 1991 professori, kansanedustaja Erkki Pulliaisen kutsusta. Yhteisö oleskeli aluksi Oulun lähistöllä Sanginjoella, josta matka jatkui Kittilään.

Toimittajat piirittivät Kittilän metsien intiaanikylää parin vuoden ajan. Varsinkin alussa leiristä annettiin julkisuudessa myönteinen kuva. Kun iriadamant-yhteisön jäsenet kertoivat tavoittelevansa luonnonmukaista elämää, tehtiin aiheesta juttuja ymmärtävään sävyyn. Tutkimukselliset tavoitteet unohdettiin kuitenkin pian, ja Pulliainen sanoutui hankkeesta irti.

Alkuvuodesta 1993 alkoikin kielteinen kohu – leirin olot leimattiin surkeiksi ja leirin johtaja huijariksi.

Yhteisön jäsenet, joista valtaosa oli lähtöisin Ranskasta ja Belgiasta, kärsivät nälästä ja kylmästä.

Lopulta yhteisön jäsenten oleskeluluvat peruttiin ja ryhmä karkotettiin Suomesta loppuvuodesta 1993.

Luontoon mukautuva Elämän yliopisto näyttäytyi elämäntapaintiaanien lähdön jälkeen jätevuorena. Leirin sotkut siivottiin talkoina. Moni pahoitti mielensä, kun yhteisölle lahjoitetut tavarat oli jätetty sateen armoille ja lastenvaatteet sullottu qwamien tilkkeeksi.

Katso Elävässä arkistossa: Outo joukko intiaaneja leiriytyi Suomeen

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/outo_joukko_intiaaneja_leiriytyi_suomeen_46782.html

Lähteet: Teksti: Elina Yli-Ojanperä ja Reijo Perälä / Elävä arkisto