Hyppää sisältöön

Suomi-boylesque tulee - oletko valmis!

Miesten burleski eli boylesque on Suomessa suositumpaa kuin monessa muussa maassa. "Boylesque vaatii heittäytymisen rohkeutta."

Sir Willy Waterlily (vas) ja Frank Doggenstein (oik) Jussi Mankkisen kanssa.
Neon vieraina Sir Willy Waterlily ja Frank Doggenstein.

Suomessa järjestettiin äskettäin ensimmäistä kertaa pelkistä miesesiintyjistä koostunut burleski-ilta. Miesten burleski eli boylesque on Suomessa suositumpaa kuin monessa muussa maassa.

Harvassa suurkaupungissakaan pystytään järjestämään täysin omavaraista boylesque-iltaa. Helsingissä tämä kuitenkin onnistuu.

- Kun aikoinaan aloitimme tätä burleski-toimintaa Suomessa Bettie Blackheartin ja Kiki Hawaijin kanssa, niin yksi lähtökohdista oli, että sen pitää olla monipuolista ja monimuotoista ja että siinä pitää olla erilaisia esiintyjiä. Tämän takia  myös miehille halutaan antaa mahdollisuus tulla lavalle, kotimaisen boylesquen pioneeri Epe Tenhunen alias Frank Doggenstein toteaa.

- Maailmalla olen huomannut, että tuottajat eivät uskalla ottaa miehiä lavalle, ollaan sitä mieltä että vaan naiset vetävät yleisöä. Yleisö taas on ollut sitä mieltä, että miksei ole miehiä, miksei siellä lavalla ole useammanlaisia tyyppejä.

Sir Willy Waterlily Kuva: Yle

Suomessa ollaan kannustavia

Siinä, missä naisvetoinen burleski voi toisinaan olla itseensä toistavaa, antaa taidemuoto miehille enemmän vaihtoehtoja. Esimerkiksi inspiraatio burleskitaiteilija Sir Willy Waterlilyn uusimpaan esitykseen löytyi Kööpenhaminan Glyptoteekki-veistotaidemuseosta.

- Minulla oli jo mielessä uusi numero, mutten ollut oikein keksinyt siihen punaista lankaa. Sitten Glyptoteekissä törmäsin isoon veistokseen ja totesin että ahaa, se on tässä, Mikael Forsblom eli Sir Willy Waterlily sanoo.

- Boylesque vaatii heittäytymisen rohkeutta, sitä että uskaltaa kohdata itsensä. Itselleni on on ollut aina palkitsevaa se ensimmäinen hetki siellä lavalla, kun saa kohdata yleisön. Lisäksi Suomen ja Helsingin burleski-skenen ilmapiiri on käsittämättömän kannustava, mikä on todella palkitsevaa,  Sir Willy jatkaa.

Boylesquesta lisää Yle Uutisten nettiohjelmasarja Neossa.