1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

8-pallon jälkeen: "Nyt on yksi iso apinalauma pois miehen selästä"

Kuopiolainen kirjailija Marko Kilpi on tyytyväinen mies katsellessaan omaan romaaniinsa perustuvaa 8-pallo-elokuvaa. Ensi-iltaan tulevan elokuvan suosikkihahmoksi nousee omaa siviiliammattia edustava Kaski.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Marko Kilven romaaniin Elävien kirjoihin perustuvan elokuvan 8-pallo lehdistönäytös kiinnosti mediaa kautta maan.

Rujon tarinan isä on tyytyväinen lopputulokseen. Usko elokuvan toteutumiseen ehti olla koetuksella, ennen kuin elokuva saatiin valmiiksi.

- Noin vuosi sitten oli vielä epävarmaa, että lähteekö tuotanto käyntiin vai ei. Sanoin silloin, että minä en usko toteutukseen ennen kuin istun elokuvateatterissa. Nyt sitten istutaan, joten pakkohan se uskoa.

Kirja siirtynyt hämmentävän hyvin elokuvaan

Marko Kilpi on sitä mieltä, että kirjan henki on saatu siirrettyä elokuvaan onnistuneesti. Kilven mielestä on suorastaan hämmentävää, miten tunnistettavia, koskettavia ja uskottavia kirjan hahmot elokuvassa ovat. Nähdessään elokuvan ensimmäisen kerran, hän ei saanut vähään aikaan sanaa suustaan. Kokemus oli sen verran huikea.    

- Sitä on tullut tuon elokuvan kanssa puljattua niin pitkään, ja kun tietää nämä elokuvan tekemisen realiteetit. Miten vaikeaa elokuvan tekeminen on. Ja miten vaikea on saada tehtyä varsinkin onnistunut kirjafilmatisointi.

Kun on rautaisten ammattilaisten kanssa tekemisissä, niin silloin ei lillukan varsiin kompastella.

Marko Kilpi

Mutta tällä kertaa Kilven mielestä - jollain merkillisellä tavalla - on kaikessa onnistuttu, ja mitään ei jäänyt ainakaan kirjailijan hampaankoloon. Kuvauksissa kaikki loksahteli paikalleen.

- Kun on rautaisten ammattilaisten kanssa tekemisissä, niin silloin ei lillukan varsiin kompastella. Hommat sujuvat ihan oikeasti. Ja vaikka pientä vastamäkeä jossain olisi, niin niiden yli mennään, että heilahtaa.

Kirja ei ole elokuva, eikä elokuva ei ole kirja

Kilpi muistuttaa, kuinka kirja ja elokuva ovat kuitenkin eri asia. Kirjaa ei saa sellaisenaan siirrettyä elokuvaksi. Tunnetusti kokemus on se, että jos lukee hyvän kirjan, ja menee sen jälkeen katsomaan siitä tehdyn elokuvan, niin siihen pettyy. Näin voi käydä, vaikka elokuva olisi hyvä.

8-pallon kohdalla Kilpi ihmettelee, miten hyvin oman romaanin tarina on kestänyt muuttamisen elokuvaksi.

- Sitä on yksinkertaistettu ja suoraviivaistettu monestakin syystä, mutta hahmot ovat todella onnistuneet. 

Pirkka-Pekka Peteliuksen roolisuoritus kolahtaa

Kilpi ei osaa heti poimia elokuvan suosikkihenkilöä. Pikeä näyttelevä Jessica Grabowsky ja Lallia näyttelevä Eero Aho onnistuvat hänen mielestään loistavasti.

- Nämä kaksi käyvät vuoden päästä pokkaamassa Jussit. Jos ei näin ole, se on suuri vääryys.

Lähimpänä siviilityössään itse poliisina toimivan Kilven sydäntä on kuitenkin Kaski, eli Pirkka-Pekka Peteliuksen roolihahmo.

- Sen näkemiseen tuossa valkokankaalla ei turru mitenkään, se on elämys, Kilpi sanoo.

Uusi kirja tulossa

Suuren urakan, 8-pallon valmistumista Kilpi kuvaa siten, että "nyt on yksi iso apinalauma pois miehen selästä".

Tässä alkaa olla sen verran ehtoopuolen rokkari, että minun pitää motivoitua tarinasta, miettiä rauhassa onko siitä elokuvaksi.

Marko Kilpi

Parhaillaan uutta kirjaa kirjoittavan Kilven tavoitteena ei ole saada tulevaa kirjaa valkokankaalle.

- Tässä alkaa olla sen verran ehtoopuolen rokkari, että minun pitää motivoitua tarinasta, miettiä rauhassa onko siitä elokuvaksi. Se ei saa kuitenkaan vaikuttaa kirjoittamisen mitenkään.

8-pallon mukanaan tuoma rumba tuo haastetta tekemiseen siinä mielessä, että se haittaa keskittymistä. 

- Mutta kunhan tämä tästä ohenee, niin palataan ruotuun.

Kirjailija on myös sivuroolin sankari

Marko Kilvellä on itselläänkin elokuvassa pieni sivurooli. Kohtaus purkitettiin ensimmäisenä kuvauspäivänä Kuopion poliisiasemalla.  

- Siinä oli aikamoista hässäkkää, kun piti saada kuvaukset käyntiin ja totta kai minä olin siellä hääräämässä täysillä mukana.  

Yhtäkkiä Kilvelle sanottiin, että menee istumaan tiettyyn paikkaan ja samalla selvisi, että tehtävänä olisi näytellä Mikko Leppilammen kanssa puherooli.

- Siihen nähden miten paljon sain valmistumisaikaa, niin sehän on loistava roolisuoritus.