Muuttuiko mielipide? Katso, ketkä kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia

Moni lakia vaalikoneessa kannattanut kansanedustaja ei ole allekirjoittanut lakialoitetta. Kaavio kertoo, miten kansanedustajan vaalikonevastaus ja tasa-arvoisen avioliittolakialoitteen allekirjoitus suhteutuvat toisiinsa.

Kansanedustajien kanta avioliittolakialoitteeseen. Toteutus: Tapio Kantele. Kuva: Yle
Tekijät

Yle kokosi kansanedustajien kannat tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Kaaviosta (siirryt toiseen palveluun) (ei toimi Explorer-selaimessa) selviää, miten kansanedustajan vaalikonevastaus ja tasa-arvoisen avioliittolakialoitteen allekirjoitus suhteutuvat toisiinsa.

Ylen eduskuntavaalien 2011 vaalikoneen väittämä kuului ”rekisteröityneille homopareille pitää kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille”.

Kuva paljastaa, että moni kansanedustaja, joka ilmoitti vaalikoneessa kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia, ei ole allekirjoittanut lakialoitetta. Esimerkiksi Jukka Gustafsson (sd.) ja Paula Lehtomäki (kesk.) vastasivat olevansa ”täysin samaa mieltä” vaalikoneväitteen kanssa, mutta eivät kuitenkaan ole allekirjoittaneet aloitetta.

Kaaviosta puuttuu muutaman kansanedustajan nimi, jotka eivät vastanneet Ylen eduskuntavaalien vaalikoneeseen. Tähän kuuluu esimerkiksi lakialoitetta työstänyt kansanedustaja Lasse Männistö (kok.)

Kaikki kannattajat eivät allekirjoittaneet

Vaalikonevastausten perusteella enemmistö kansanedustajista sallisi samaa sukupuolta olevien avioliiton ja adoptio-oikeuden. Noin 60 prosenttia vastanneista sallisi homopareille samat oikeudet kuin heteropareille. 40 prosenttia vastanneista vastusti.

Eduskunnassa lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista allekirjoitti kuitenkin vain 76 kansanedustajaa eli vajaat 40 prosenttia edustajista.

Eduskunnassa on siis paljon kansanedustajia, jotka kannattavat homoparien oikeuksia, mutta eivät silti allekirjoittaneet aloitetta. Kiinnostavia nimiä tässä joukossa ovat muun muassa lakivaliokunnan jäsenet Arja Juvonen (ps.), Suna Kymäläinen (sd.) ja Kaj Turunen (ps). Heidän kantansa lakivaliokunnassa saattaa ratkaista, eteneekö avioliittolaki eduskunnan täysistunnon käsittelyyn - jos valiokunta ottaa asian esityslistalle. Valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) ei vastannut Ylen vaalikoneeseen eikä allekirjoittanut aloitetta.

Puoluekanta vaikuttaa asian edistämiseen

Vaalikoneessa kansanedustajat ovat vapaasti ilmaisseet mielipiteensä homojen oikeuksista. Lakia-aloitteen allekirjoittamiseen puolueen yhteinen kanta on voinut vaikuttaa jonkun verran. Vihreiden, vasemmistoliiton ryhmän kaikki jäsenet allekirjoittivat aloitteen, samoin vasenryhmän edustajat. Perussuomalaisista sitä ei allekirjoittanut kukaan, vaikka osa sallisikin homoille nykyistä enemmän oikeuksia.

Keskustalaisista vain Antti Kaikkonen allekirjoitti aloitteen.