1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimat jatkaa marssia sieviläiskengissä

Sievin Jalkine toimittaa puolustusvoimille varsikengät vuoteen 2016 saakka. Tarjouskilpailun voitto koskee 36 000 jalkineparia. Työ- ja turvakenkien yleistä menekkiä painaa muun muassa rakennusalan heikko työllisyys.

Kotimaan uutiset
Toimitusjohtaja Markku Jokinen pitää Ruotsin armeijan tilausta merkittävänä Sievin Jalkineelle.YLE / Hannu Tarvas

Hankinta on jatkoa lähes 40 vuotta jatkuneelle yhteistyölle. Jalkineet valmistetaan Sievin Jalkine Oy:n Sievin ja Oulaisten tehtailla ja toimitetaan vuosina 2013–2016. Tilauksen työllistävä vaikutus on noin 20 henkilötyövuotta.

Yhtiö on tehnyt vuosikausia yhteistyötä myös Ruotsin puolustusvoimien kanssa ja voitti viime vuonna sen jalkinetarjouskilpailun, joka koski 23 000:n kenkäparin valmistusta. 14 000 parin jatkotilausoptio Ruotsiin on vielä ratkeamatta.

Sievin Jalkineen hallituksen puheenjohtaja Markku Jokinen luonnehtii sopimuksen jatkoa tärkeäksi. Määrällisesti kyse on silti pienistä eristä, sillä Sievin Jalkineen kokonaiskapasiteetti on lähes miljoonaparia.

Rakennusalan työllisyystilanne tuntuu

Erityisesti työ- ja turvajalkineita valmistava Sievin Jalkine ylsi viime vuonna neljän prosentin kasvuun. Tämä vuosi taas on lähtenyt hitaasti käyntiin. Rakennusalan heikon työllisyystilanteen ohessa odotuksia laskee moni tekijä:

– Ihmiset ovat varovaisia verojen ja maksujen nousun vuoksi. Toisaalta vahva kruunu haittaa vientiä Ruotsiin, joka on meille toiseksi tärkein maa. Saksassa kauppa näyttäisi piristyvän, mutta siellä markkinaosuutemme on vielä melko pieni ja se olisi saatava nousuun, listaa hallituksen puheenjohtaja Markku Jokinen.

Sievin Jalkine irtisanoi viime vuonna 28 henkilöä ja lomautti laajasti. Jokinen ei ryhdy arvioimaan henkilöstötilanteen kehittymistä tulevaisuudessa.

Sievi-konserni työllistää nyt noin 520 henkilöä. Tuotannosta noin puolet menee vientiin. Konsernin liikevaihto vuonna 2011 oli 60 miljoonaa euroa.