1. yle.fi
  2. Uutiset

Hevosenliha maistuu herkkusuille

Hevosenlihaa myydään kauppojen lihatiskeillä erikoisherkkuna. Kotimaisen hevosen kysyntä ylittää tarjonnan samaan aikaan, kun eineskohu jyllää hevosenlihan ympärillä.

hevosenliha
Ravintola-annos hevosenlihasta
Kotimaiselle hevosenlihalle olisi enemmänkin kysyntää, mutta kotimaista lihaa on vähän tarjolla. Yle

Eineslihakohusta huolimatta hevosenliha käy kaupaksi.

- Ei sille todellakaan nyrpistellä. Hevosenlihasta on tullut kysytty tuote. Erityisesti file käy hyvin kaupaksi, kertoo laatuassistentti Antti Pirttikoski Oulun Stockmannilta.

Oulun Stockmannilla hevosenlihaa myydään fileenä muutama kilo viikossa. Hevosenliha maistuu myös savupaistina tai kokonaisena paistina. Pirttikoski kuvailee lihaa pehmeäaromiseksi ja rakenteeltaan poronlihan kaltaiseksi.

- Maku on vähän pehmeämpi kuin kotimaisessa riistassa, hän lisää.

Eksoottista ja arvokasta

Useassa maassa hevosenlihaa pidetään vähävaraisten ruokana, ja edullisen hintansa vuoksi sitä on päätynyt naudan tilalle eineksiin. Kauppojen lihatiskeillä hevosenlihaa tarjotaan kuitenkin eksoottisena ja varsin arvokkaana herkkuna. Esimerkiksi Oulun Stockmannilla hevosen sisäfile maksaa yli 30 euroa kilo.

Maku on vähän pehmeämpi kuin kotimaisessa riistassa.

Antti Pirttikoski

- Meillä hevosenlihaa syötiin sota-aikana. Nyt pitkän tauon jälkeen sitä on taas tarjolla, Pirttikoski kertoo.

Pirttikoski kertoo, että lihatiskillä on ollut tarjolla harvinaisempiakin lihaelämyksiä.

- Biisonia, antilooppia ja seepraa on ollut saatavilla. Alligaattoria olen ollut itsekin valmistamassa, Pirttikoski muistelee.

Kotimaiselle hevoselle kysyntää

Kotimaiselle hevosenlihalle olisi Pirttikosken mukaan enemmänkin kysyntää, mutta kotimaista lihaa on vähän tarjolla. Hevosenlihaa tuodaan esimerkiksi Meksikosta. Suomalaiset hevoset ovat pääosin ravi- ja ratsukäytössä. Jos hevosia lääkitään, niin lihaa ei voida ottaa lääkejäämien takia elintarvikekäyttöön.

- Se vähäinen määrä, mikä Suomessa päätyy lihantuotantoon, menee pääasiassa salameihin ja meetvursteihin.

Hevosenlihan osuus suomalaisessa ruokapöydässä on pieni, sillä ruoanlaitossa suositaan enemmän broilerin-, porsaan- ja naudanlihaa. Pirttikosken mielestä maukasta hevosenlihaa voisi jatkossa käyttää enemmänkin.

- Miksi ei, jos hevosta hoidetaan ja kasvatetaan samalla tavalla kuin nautakarjaakin, Pirttikoski sanoo.

Lue seuraavaksi