Lapissa jalostetaan ulkomaista hevosenlihaa

Lapissa jalostetaan pihvikarjan, poron ja lampaan lisäksi myös merkittävä määrä hevosenlihaa. Esimerkiksi Polarica käyttää Rovaniemen-laitoksessaan vuodessa 865 tonnia hevosta metvurstiin ja kylmäsavulihaksi. Valtaosa siitä tulee Amerikoista, koska Suomesta ei saa juurikaan hevosia teurastettavaksi.

Kotimaa
Hevosia.
Yle

Viime aikoina julkisuudessa on ollut paljon puhetta kansainvälisestä hevosenlihaskandaalista. Hevosenlihassa sinänsä ei kuitenkaan ole mitään vikaa. Se on laadukas tuote, kun se jalostetaan hyvin ja markkinoidaan oikein.

Lappilainen Polarica jalosti viime vuonna hevosenlihaa 865 000 kiloa. Liha tulee suurimmaksi osaksi Amerikan mantereelta, etenkin Kanadasta, sanoo Suomen-toimitusjohtaja Jukka Kristo.

- Kyllä se on pääosin vapaata preeriaheppaa. Siellä on pitkä kulttuuri tällaiselle toiminnalle, että osa karjasta myydään ratsuiksi ja ravureiksi ja loput tulee sitten elintarviketeollisuuden käyttöön.

Polarica jalostaa jonkin verran hevosta kylmäsavulihaksi, mutta valtaosa menee metvurstin raaka-aineeksi.

- Meillä tehty metvursti on Suomessa markkinaosuudeltaan ylivoimainen. Sitä myydään monella eri brändillä, ja meidän omalla brändillä tietysti.

Kysyntä kasvaa, tarjonta vähenee

Polarica on käyttänyt pitkään hevosenlihaa jalosteissaan tasaista tahtia. Viime vuosina käyttö on kuitenkin lisääntynyt hieman, sanoo Lapin Lihan tehtaanjohtaja Tero Martikainen.

- Kysyntä on ollut tasaista vuosien ajan, mutta 2000-luvulla trendi on ollut nouseva. Metvurstiin siitä menee meillä valtaosa.

Keski-Euroopassa hevosenlihaa käytetään yleisesti ruokana monissa maissa. Siitä tehdään esimerkiksi pihvejä naudanlihan sijaan.

- Keski-Euroopassakin monissa maissa hevonen on gourmet-tuote, ja siellä on hyvin paljon hevosenlihatuotteita. Suomessa se ei ole ollut niin trendikästä, vaan kysyntä on pyörinyt metvurstin ja savulihan ympärillä.

Lapissa jalostettavasta hevosenlihasta valtaosa on kotoisin ulkomailta, sillä Suomesta ei hevosia juuri liikene teurastamoille.

- Suomessa hevosen teurastus on hyvin pientä toimintaa, ja se on vähentynyt koko ajan. Ei Suomesta tahdo saada hevosta teurastettavaksi vaikka haluaisi.