1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Keskustelu kouluverkosta lämpenee jälleen Kotkassa

Kotkan vihreiden paikallisyhdistys vaatii kouluverkkoselvitystä uuteen käsittelyyn. Valtuusto päätti viime keväänä neljän koulun lakkautuksesta. Virkamiehet pitäytyvät viime kevään lakkautuspäätöksessä ja yrittävät karsia koulujen remonttikuluja.

Kuva: Yle

Kotkan vihreiden paikallisyhdistys vaatii, että koululakkautukset otetaan uuteen käsittelyyn. Kotkan valtuusto päätti viime keväänä lakkauttaa Koivulan, Toivo Pekkasen, Metsolan ja Jäppilän koulut. Ensimmäisenä lakkautuslistalla on Koivulan koulu, joka suljetaan ensi syksynä.

Vihreät perustelee kouluverkkoselvityksen avaamista uudelleen sillä, ettei valtuustolla ollut riittävästi tietoa päätöstä tehdessä.

- Päätöksen jälkeen on tullut niin paljon uutta tietoa: Oppilasmäärät eivät vähene sillä tavalla kuin on odotettu. Investointikustannukset ovat nousseet huomattavasti siitä, mitä valtuustolle viime keväänä esitettiin. Nämä ovat meidän mielestämme vieneet pohjan selvitykseltä, kaupunginhallituksen jäsen Mervi Haakana (vihr.) sanoo.

Kotkan suurimmat puolueet kokoomus ja SDP eivät ole vielä muodostaneet ryhmissään yhteistä kantaa kouluverkkoselvityksen uudelleen avaamisesta. Kokoomus-RKP:n mielestä kouluverkkoselvitystä ei kannata avata kokonaan, mutta tarvittaessa siihen voidaan puuttua osittain.

- Jos oppilasmäärät ja kustannukset muuttuvat paljon, sitten pitää reagoida, kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Marika Kirjavainen sanoo.

Kotka välttää suuria kouluremontteja

Kotkan palvelujohtaja Jorma Haapanen ei usko, että kouluverkkoselvitys joutuu uuteen käsittelyyn.

- On selvää, että nyt kun on tullut uusia luottamushenkilöitä, niin monet, jotka eivät tunne taustoja ja tehtyjen ratkaisujen syitä, kyselevät asioista, Haapanen sanoo.

Virkamiehet selvittävät parhaillaan, miten paisuneet remonttikustannukset voitaisiin välttää. Langinkosken koulun laajennus maksaisi nykyisten arvioiden mukaan 14 - 15 miljoonaa euroa, ja Karhuvuoren koulun remontti 8 - 9 miljoonaa euroa.

- Aloimme virkamiespuolellakin kauhistella kouluinvestointien valtavaa summaa, Jorma Haapanen sanoo.

Kotkan virkamiehet yrittävät nyt keksiä koululaajennusten tilalle muita ratkaisuja. Yksi ehdotus on hyödyntää nuorisotalo Welhon tiloja Karhuvuoressa.

- Esimerkiksi Karhuvuoren laajennus pystyttäisiin välttämään sillä, että otettaisiin päiväsaikaan Welhosta koulun käyttöön tiloja, eikä tarvittaisi laajennusta, Haapanen kertoo.

Langinkosken koulun laajennus peruuntuisi puolestaan siten, jos Langinkosken koulu pysyisi yläkouluna eikä muuttuisi yhteiskouluksi. Lopetettavan Metsolan alakoulun oppilaat siirtyisivät Hovinsaaren kouluun.

Näillä toimenpiteillä kaupunki laskee säästävänsä kouluremonttien kustannuksista 4 - 5 miljoonaa euroa.