1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tamperelaiset juovat pian taas Näsijärven vettä

Useampi vuosikymmen sitten varalaitokseksi jäänyt Kaupinojan vedenottamo saneerataan lähivuosina kaupungin päävedenottamoksi. Näsijärvestä riittäisi vettä laajemmaltikin, mutta haaveet tekopohjavesihanke Tavasesta elävät yhä.

Kotimaan uutiset
Näsijärvi jäänpeitossa
Marjut Suomi / Yle

Kun raakavedenotto Näsijärvestä päättyi Tampereella 70-luvun alkupuolella, ei vedenlaadussa todellakaan ollut hurraamista. Samalla vuosikymmenellä työnsä Tampereella aloittanut vesistötutkija Reijo Oravainen muistaa, minkälaista vesi silloin oli.

- Koko alusvesi oli kuin huonosti laimentunutta jätevettä. Vesi oli hapetonta, jäteliemi haisi ja kaikki sellaiset perusviat löytyivät, mitä selluteollisuuden likaamista vesistä voi löytyä, kertoo Oravainen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä.

Vesi oli hapetonta, jäteliemi haisi ja kaikki sellaiset perusviat löytyivät, mitä selluteollisuuden likaamista vesistä voi löytyä.

Reijo Oravainen

Viimeinen vesistöä raskaasti saastuttanut sellutehdas suljettiin 90-luvulla ja nyt Näsijärven vesi kelpaa jälleen raakavedeksi. Tällä hetkellä vain varalaitoksena toimiva Kaupinojan vedenottamo ja puhdistamo tullaankin saneeraamaan Tampereen päävedenottamoksi.

-Tarkoituksena on nostaa kapasiteetti noin 50 000 kuutioon päivässä, mikä tarkoittaa suurinta osaa Tampereella tarvittavasta pintavedestä, kertoo Tampereen Veden toimitusjohtaja Pekka Pesonen.

Kaupinojan vedenottamon ja puhdistamon vuonna 2015 valmistuvaan saneeraukseen on varattu 20 miljoonaa.

Näsijärven vesi riittäisi korvaamaan Tavasen

Tampereen seudulla käynnistettiin jo vuosia sitten myös tekopohjaveden saantiin tähtäävä hanke. Alun perin kuuden kunnan yhteinen Tavase-hanke on kompuroinut matkalla ja toteutuminen on enemmän kuin epävarmaa. Tampereen vedessä ei kuitenkaan ole vielä luovuttu tekopohjavesihaaveista.

- Kun veden tarve tulee Tampereen seudulla joka tapauksessa kasvamaan, niin silloin tarvitaan edelleen useita vaihtoehtoisia vesilähteitä. Siinä mielessä tekopohjaveden tekeminen Kangasalan ja Pälkäneen puolella on tarpeen ja myös silloin, kun ajatellaan asioita kymmenien vuosien päähän, Pesonen perustelee hanketta.

Kun veden tarve tulee Tampereen seudulla joka tapauksessa kasvamaan, niin silloin tarvitaan edelleen useita vaihtoehtoisia vesilähteitä.

Pekka Pesonen

Vesistötutkija ei kuitenkaan olisi huolissaan Tavasen mahdollisesta kaatumisesta, sillä Näsijärvestä riittäisi hyvää vettä enemmänkin.

Saneeratun Kaupinojan suunniteltu vedenotto voidaan kaksinkertaistaa, eikä sillä ole vielä Näsijärven tilalle mitään haittoja, sanoo vesistötutkija Reijo Oravainen.

Oravaisen mukaan Näsijärvi sopii hyvin raakavesilähteeksi ja siltä osin pelastaa myös Tavasen peruuntuessa.

- Ja jos helsinkiläisille kelpaa Päijänteen vesi niin todennäköisesti tamperelaisille kelpaa Näsijärven vesi, joka on ihan yhtä hyvää, jollei jopa pikkuisen parempaa.

Lue seuraavaksi