Omakotitalon tekniikkaa uimahallissa

Ilmalämpöpumppu, mutta omakotitaloa isommassa mittakaavassa kierrättää lämpöä myös Impivaaran uimahallissa. Peruskorjatussa talossa lämpö saadaan aiempaa tehokkaammin talteen.

uimahallit
Kaukolämmöllä lämmitetään Impivaaran uimahallin vesi. Kuvassa lämpöjohtoja.
Kaukolämmöllä lämmitetään Impivaaran uimahalli.Jarkko S. Laitinen

Impivaaran uimahallissa polskitaan kaukolämmön lämmittämässä vedessä. Peruskorjauksen myötä käyttöön otettu uusi tekniikka mahdollistaa aiempaa tehokkaamman lämmön talteenoton.

- Näin isossa yksikössä energiankulutuksen lukemat ovat suuria. Kaukolämmöllä pystytään kuitenkin tuottamaan energiaa kohtuuhinnoin, Turun uimalaitosten päällikkö Oskari Nurmi perustelee.

Omakotitalossa asuva ei tule helposti ajatelleeksi, että Pohjoismaiden toiseksi suurimmassa uimahallissa ja kotona on hyvin samankaltaista tekniikkaa.

Nykykansa vaatii entistä lämpimämpiä olosuhteita uima-altaassa

Turun uimalaitosten päällikkö Oskari Nurmi

- Täällä on vastaavantyyppisiä järjestelmiä kuin omakotitaloissa olevat ilmalämpöpumput. Isommassa mittakaavassa, mutta samalla periaatteella mekin otamme ilmasta lämmön talteen ja kierrätämme sen uudelleen lämmitykseen.

Suihkutteleva uimari näkee suihkuveden valuvan lattiakaivoon. Se jää kuitenkin näkemättä, että veden matka jatkuu vielä pitkään ennen kuin se päätyy viemäriin.

- Pesuvesistä otamme lämmön myös talteen. Vesi johdetaan yksikköön, joka ottaa lämmön takaisin talteen ja johtaa sen uudelleen lämmitykseen.

Nykyihminen pulikoi lämpimämmässä vedessä

Matkauimareiden suosimassa 50 metrin altaassa lämpötila on noin 27 celsiusastetta. Vauvauinneissa monitoimialtaan lämpötila nostetaan 32 asteeseen. Entisaikoina oltiin kuitenkin tyytyväisiä viileämpiin vesiin.

- Uimalaitosten entinen johtaja, Markku Aaltonen, muisteli veden lämpötilan olleen 22 astetta kun halli aukesi vuonna 1975. Silloin sitä pidettiin todella lämpöisenä ja hyvänä. Nykykansa vaatii hieman lämpimämpiä olosuhteita, Oskari Nurmi pohtii.

Peruskorjattua hallia on takuukorjattu useaan kertaan, eikä kaikkia korjauksia ole vieläkään saatu valmiiksi. Uimalaitosten päällikkö kuitenkin ymmärtää ongelmiakin.

- Täällä on 13 000 neliömetriä laattapintaa. Kyllä siihen muutama rikkinäinenkin laatta mahtuu.

Hallin takuuaikaa on jäljellä noin vuoden verran. Korjauksia on vielä edessäkin päin, mutta uimalaitosten päällikkö on varovaisen toiveikas ajan riittämiseen.

- Toki olisin toivonut, että halli olisi ollut valmis heti remontin valmistuttua. Toivottavasti viimeistään siinä vaiheessa, kun takuuaika loppuu, ovat kaikki korjaukset tehtynä. Ehkä jo tänä kesänä saamme isot takuukorjaukset valmiiksi.