1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tavallisena kuluttajana on mahdotonta selvittää, mitä syömme"

Elintarvikesäilykkeiden tuotantoon keskittyneen dokumentin ohjaaja arvelee, että viranomaisetkaan eivät tiedä kaikkien kaupoista löytyvien elintarvikkeiden alkuperää.

Kotimaan uutiset
Katja Gauriloff
Katja Gauriloff uskoo, että ruokateollisuudessa ilmenneet sääntörikkomukset ovat pysyneet salassa kuluttajien sinisilmäisyyden vuoksi.Yle

Maailman ruokabisnestä käsitelleen dokumenttielokuvan ohjaaja Katja Gauriloff ei yllättynyt hevosenlihaskandaalista. Gauriloffin mukaan nyt tehdyt löydöt ovat vasta jäävuoren huippu ja ihmiset ovat syöneet tietämättään paljon muutakin kuin hevosenlihaa.

Säilöttyjä unelmia -elokuvassaan yhden raviolipurkin 30 000:n kilometrin matkaa Suomeen seurannut Gauriloff on hevosenlihalöydöstä lähinnä helpottunut.

- Kaikki ei ole eettisesti kohdallaan ruokatuotannossa. Kun lähdimme aihetta noin viisi vuotta sitten tutkimaan, huomasimme kuinka hankalaa – oikeastaan ihan mahdotonta – tavallisena kuluttajana on saada selville, mitä me syömme, Gauriloff sanoo.

Ohjaaja uskoo, että ruokateollisuudessa ilmenneet sääntörikkomukset ovat pysyneet salassa kuluttajien sinisilmäisyyden vuoksi. Myös viranomaisvalvonnassa olisi todennäköisesti petrattavaa.

- On niin helppoa ja mukavaa ostaa edullista ruokaa, mikä on tuotettu todennäköisesti epäeettisellä tavalla jossakin päin maailmaa. En usko, että edes kaikki viranomaiset tietävät, että mitä kaikkia välikäsiä siellä onkaan matkassa, Gauriloff toteaa.

Lue seuraavaksi