Hyppää sisältöön

Irlannin pääministeri pyysi anteeksi Magdalena-nunnien uhreilta

Sopimattomasta käytöksestä syytetyt naiset joutuivat työskentelemään ilman palkkaa pesuloissa, jotka toimivat aina vuoteen 1996 asti. Laitoksia pyöritti katolinen kirkko.

Irlannin pääministeri Enda Kenny on esittänyt virallisen anteeksipyynnön naisille, jotka pakotettiin työskentelemään katolisen kirkon ylläpitämissä Magdalena-pesuloissa. Vuoteen 1996 asti toimineissa pesuloissa työskenteli 10 000 naista. He eivät saaneet työstään palkkaa.

Nunnien pyörittämiin pesuloihin päätyi naisia monista eri syistä. Usein heitä syytettiin sopimattomasta käytöksestä, kuten esimerkiksi avioliiton ulkopuolisesta raskaudesta. Pesuloihin joutui myös orpoja ja vammaisia. Nuorimmat laitoksiin joutuneet olivat yhdeksänvuotiaita. Yksi kymmenestä Magdalena-pesulaan joutuneista naisista kuoli.

Naisten elinoloja pesuloissa on kuvailtu epäinhimillisiksi ja tarkoituksellisen nöyryyttäviksi. Työmäärä oli kohtuuttoman raskas, ja tyttöjä ja naisia hallittiin kovalla uskonnollisella kurilla ja pelottelulla.

Ensimmäiset Magdalena-pesulat perustettiin vuonna 1922, ja ne ehtivät toimia 74 vuotta. Pesuloita oli Irlannissa kymmenen. Niissä pestiin pyykkiä valtiolle, yrityksille ja tavallisille ihmisille. Viimeisin niistä sijaitsi Dublinissa.

Neljäsosa uhreista joutui pesulaan valtion lähettämänä

Pääministeri Enda Kennyn anteeksipyyntö oli seurausta hallituksen raportista, joka käsittelee Magdalena-laitosten toimintaa. Raportista käy ilmi, että neljäsosa pesuloihin lähetetyistä naisista joutui sinne Irlannin valtion lähettämänä.

- Tämä on kansallinen häpeä, pääministeri Kenny totesi.

Kenny lupasi myös korvauksia Madgalena-pesuloiden uhreille. Pesuloiden entisiä työntekijöitä arvioidaan olevan elossa noin tuhat. Kaksikymmentä heistä oli saapunut tiistaina kuulemaan pääministerin anteeksipyyntöä.

Korvauslupauksistaan huolimatta pääministeri on joutunut kovan arvostelun kohteeksi, sillä hän esitti anteeksipyynnön vasta kaksi viikkoa raportin julkistamisen jälkeen. Anteeksipyynnön viivyttäminen tulkittiin loukkaukseksi uhreja kohtaan, etenkin koska Irlannin aiemmat hallitukset ovat kautta linjan kieltäneet syyllisyytensä vetoamalla siihen, että pesulat olivat yksityisiä hoitolaitoksia.

Magdalena-pesuloihin joutuneiden naisten kohtalot nousivat kansainväliseen tietoisuuteen vuonna 2002 ilmestyneen Magdalena-sisaret -elokuvan myötä.

.
.